Arī Rīga iesaistās kampaņā par tīru Baltijas jūru

09.08.2023 Jaunumi

Otro gadu pēc kārtas notiek organizācijas “Let’s do it World”, kura rīko arī Pasaules talku, kampaņa “Save Our Sea”, kuras mērķis ir vērst visu mūsu, Baltijas jūras krastā dzīvojošo, uzmanību tam, cik kritiski piesārņota tā ir. Ja pagājušajā gadā kampaņā iesaistījās tikai trīs Baltijas valstis, tad šogad tās ir 7 Baltijas reģiona valstis un to piejūras pašvaldības. No Latvijas iesaistījušās ir 7 pašvaldības, tostarp Rīga.

Katra no septiņām Latvijas pašvaldībā organizēs savas vietējās kampaņas laikā no 31.augusta, kad atzīmējam Baltijas jūras dienu, līdz 16. septembrim – Pasaules talkai. Tomēr visas pašvaldības ir apvienojušās zem viena konkrēta mērķa – vērst uzmanību mikroplastmasas piesārņojuma problēmai. Rīgas dome, kampaņas ietvaros aicina pašvaldības iedzīvotājus vairāk aizdomāties par to, cik kaitīgi apkārtējai videi ir tieši izsmēķi. No vienas puses tas ir ļoti mazs, faktiski nemanāms atkritums, taču tas izgatavots no celulozes acetāta, kas bioloģiski nenoārdās un ir ārkārtīgi kaitīgs videi. Taču tieši cigarešu izsmēķi ir viena no izplatītākajām piesārņojuma vienībām ne tikai visā pasaulē, bet arī Latvijā.

Alise Pizika, Rīgas pilsētas izpilddirektora padomniece klimatneitralitātes jautājumos: “Cigarešu izsmēķi ir ļoti būtiska problēma Rīgā, tāpēc šīs kampaņas ietvaros vēlamies pievērst šim jautājumam pēc iespējas lielāku uzmanību. Joprojām valda ļoti daudz stereotipu par izsmēķiem, piemēram, ka tos var izmest dabā, jo tas ir vienkāršs vates pikucis, kas sadalīsies. Taču cilvēkiem jāsaprot, ka tas ir tālu no patiesības. Šis “vates pikucis” satur ļoti daudz kaitīgu vielu, kuras nekur nepazūd, nomestas zemē, bet nonāk gruntī un ūdeņos. Tāpēc tie jāizmet tiem paredzētajās tvertnēs – sadzīves atkritumos.”

Viņa arī uzsver, ka būtiski ir gan cilvēkus izglītot, gan jāpiedāvā arī nepieciešamā infrastruktūra, atkritumu tvertnes, lai būtu kur izmest to pašu izsmēķi. Tas būtu pašvaldību darbs. Savukārt, ja par šo jautājumu tiek runāts nacionālā līmenī – ražotājiem jāuzņemas atbildība par to, ko viņi saražo un piedāvā cilvēkiem.

“Ir pienācis pēdējais laiks daudz rūpīgāk piedomāt pie tā, cik ļoti katra mūsu rīcība ietekmē jūru, pie kuras dzīvojam un ar kuru lepojamies Eksperti un pētnieki jau labu laiku atpakaļ sākuši celt trauksmi par to, ka Baltijas jūra mirst. Tāpēc pienācis pēdējais laiks rīkoties. Pašvaldībai ir sava loma, bet arī ministrijām nacionālā līmenī ir sava loma. Katram savs darbs ir jāpadara. Taču arī ikvienam no mums ir jādomā, ko paši darām un kādas sekas tam var būt,” uzsver Alise Pizika.

Kampaņā “Save Our Sea” jau iesaistījušās pilsētas un to iedzīvotāji Somijā, Ālandē, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā, Dānijā un Vācijā.

“Save Our Sea” ir 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas Tallinas, Helsinku un “Let’s Do It World” kopīgs darbs. Mērķis ir pievērst uzmanību Baltijas jūras vides problēmām un dot iespēju tās krastos dzīvojošajiem rīkoties pašiem un sakopt Baltijas piejūras zonas, pludmales un kāpas. No Latvijas kampaņā “Save Our Sea” jau ir pieteikušas dalību septiņas pašvaldības: Rīga, Jūrmala, Liepāja, Ventspils, Ādažu novads, Talsu novads un Valmieras novads.

Tiekamies šogad kampaņas “Save Our See” ietvaros, no 31. augusta līdz 16. septembrim, un Pasaules talkā, kas šogad notiks 16.septembrī.