Pasaules talkas globālā kustība ceļ trauksmi par Arktikas reģiona piesārņojumu un Latvijā – par Baltijas jūras stāvokli

23.08.2024 2024

Pasaules talku kustībai (starptautiski – WorldCleanupDay) šis gads ir īpašs, jo, cildinot vides brīvprātīgo pūles 198 valstīs un teritorijās, Pasaules talkas diena 20. septembrī pirmo reizi notiek oficiālā Apvienoto Nāciju Organizācijas kalendāra ietvaros un īpaši akcentēs piesārņojuma problēmu Arktikas reģionā. Jāatgādina, ka 20% no visa kopējā saldūdens apjoma, kas atrodas uz Zemes, ir ledājos Arktikā.  Ledāju kušana var izraisīt arī tūkstošiem gadu senu vīrusu un baktēriju “pamošanos”, brīdina pētnieki. Latvijā lielu uzmanību pievērsīsim piesārņojumam Baltijas jūrā, kurā pasaules mērogā ir viszemākais sāļūdens sastāvs un lielākais piesārņojums. Oficiālais Pasaules talkas kustības pārstāvis Latvijā ir Lielā Talka (juridiski – biedrība Pēdas LV), Latvijā talka notiks 20. un 21. septembrī.

Latvijā un 198 pasaules valstīs 20. septembrī un dažas dienas pirms un pēc tam notiks visdažādākās aktivitātes, lai attīrītu dabu no piesārņojuma un fokusētu pasaules sabiedrības uzmanību uz dziļāku izpratni par ekoloģisko līdzsvaru pasaulē un par katra cilvēka atbildību un iesaistīšanās iespēju planētas ekosistēmas uzlabošanā.

“Lai izplatītu pasaulei svarīgus vēstījumus, mēs 2024. gada Pasaules talkas dienas rīkotājvalstī Norvēģijā 20. septembrī rīkosim aktivitātes, kas vērstas uz Arktikas reģiona piesārņojuma problēmu. Mēs uzsvērsim steidzamu nepieciešamību pēc starptautiskas sadarbības, lai aizsargātu šo trauslo ekosistēmu no plastmasas piesārņojuma. Izceļot Arktiku 2024. gada Pasaules talkas dienā, mēs ceram parādīt Norvēģijas sasniegumus un uzsvērt atkritumu apsaimniekošanas nozīmi visā to dzīves ciklā. Tas ietver atkritumu apsaimniekošanas prakses uzlabošanu, plastmasas atkritumu samazināšanu no to rašanos. Šī pasākuma mērķis ir ne tikai veicināt globālo izpratni par Arktikas piesārņojumu, bet arī veicināt starptautisku sadarbību, lai risinātu jūras piesārņojuma problēmas visur,” uzsver Pasaules talkas kustības prezidente Heidi Solba.

Norvēģija kā šī gada Pasaules talkas dienas rīkotājvalsts sniegs savas zināšanas par Arktikas reģiona piesārņojumu, ko vadīs Norvēģijas mazumtirgotāju vides fonds. Notiks Pasaules talkas dienas konference ar daudzām diskusijām par šī temata zinātniskajiem aspektiem, kā arī risinājumiem situācijas uzlabošanai Arktikā. Atklāšanas pasākums notiks valsts ziemeļos Tromso pilsētā, Norvēģijas “vārtos uz Arktiku”. Diena noslēgsies ar talku Trumsē (Tromsø), ko organizē “Keep Norway Beautiful”, talkas pasākumu jumta organizācija. 2022. gadā dažādās talkās Norvēģijā bija iesaistīti vairāk nekā 800 000 norvēģu — aptuveni 14% iedzīvotāju.

Pasaules talkas kustības izpilddirektore Anete Linno piebilst, ka “Arktikas piesārņojumam 2024. gada Pasaules talkas dienā ir pievērsta īpaša uzmanība Arktikas unikālās ekoloģiskās nozīmes un neaizsargātības pret piesārņojumu dēļ. Ar savām trauslajām ekosistēmām Arktika ir neticami jutīga pret piesārņojumu. Arktikas piesārņojums ir problēma, kas ir aktuāla mums visiem, jo tik daudz jūras piesārņojuma sākas kontinentālajā daļā, un atkritumu piesārņojums no jebkuras pasaules daļas var nonākt Ziemeļu Ledus okeānā.”

Arī Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Inta Dimante-Deimantoviča un doktorante Marta Barone šovasar bija ekspedīcijā Svalbārā un pētīja mikroplastmasas piesārņojumu Arktikā. Latvijas zinātnieki piedalās pētījumos par Arktikas ledāju kušanu jau kopš 2014. gada. Baltijas jūras stāvoklis un tīru ūdeņu nozīme, savukārt, ir akcenti šī gada Pasaules talkā Latvijā.

20.un 21. septembrī Pasaules talkas platforma tiešraidē 42 stundu laikā sazināsies ar dažādu valstu talku kustībām, uzzinot par to, kā norit talkas, kādi interesanti stāsti un unikālas talkas ir notikušas. Arī Latvijas Lielā Talka būs daļa no šī stāsta, tāpēc iedvesmosim visu pasauli ar savu veikumu! Pasākums tiks pārraidīts caur “UN-Habitat” oficiālo YouTube kanālu, kā arī kustības Let`s Do it world! globālo tiešraidi no Tallinas, kur aizsākās Pasaules talkas dienas ideja.

Šīs tiešraides galvenais mērķis ir izcelt un pateikties visiem, kas organizē Pasaules talkas dienu dažādās valstīs – nacionālo talku kustību līderiem, kuri patiešām ir šīs kustības galvenais enerģētiskais un virzītājspēks, kā arī visiem valsts komandas dalībniekiem, brīvprātīgajiem un partneriem. Mēs vēlamies parādīt pasaulei, kādas neticamas lietas viņi panāk, cenšoties lokāli cīnīties ar nepareizi apsaimniekotiem atkritumiem, un parādīt, cik svarīgi ir viņu centieni plašākā globālā ainā.

Starptautiski Pasaules talku organizē nevalstiskā organizācija “Let’s Do It World”, kas ir ANO Vides Programmas (UNEP) un ANO Vides Asamblejas (UNEA) akreditētā locekle. 2023. gada decembrī ANO ratificēja rezolūciju, ar kuru 20. septembris kā Pasaules talkas diena iekļauts ANO oficiālajā kalendārā.

Atgādinām, ka talkas aktivitātes ikviens var pieteikt www.talkas.lv Svinam Dabu kartē.

Lielo Talku rudens kampaņā atbalsta Klimata un enerģētikas ministrija, Luminor Banka, Latvijas Pašvaldību savienība un Dziesmu svētku biedrība kā sadarbības partneri, ilgstošais atbalstītājs “Mežpils alus”.