Atklāta Pasaules talkas aktivitāšu pieteikšanas karte “Svinam DABU”

20.08.2024 2024

Mēnesi pirms visā pasaulē 20. septembrī notiks Pasaules talka, tās pārstāvis Latvijā – kustība Lielā Talka – aicina ikvienu interesentu padomāt par savu līdzdalību dabas aktivitātēs un atzīmēt savu plānoto notikumu mājas lapas www.talkas.lv kartē “Svinam Dabu”. Šajā kartē var atzīmēt visas norises dabā, ko plānojat Pasaules talkā – Laimes koku stādīšanu, ūdenstilpņu vai to piekrastes tīrīšanu, ārtelpas labiekārtošanas darbus, diskusiju jūsu kopienā par zaļo dzīvesveidu, pārgājienu ar izglītojošu, dabu izzinošu aktivitāti.

“Atzīmējot savu aktivitāti “Svinam Dabu” kartē, mēs ne tikai kalendārā iezīmējam savus plānus šim rudenim dabas sakopšanā, mēs iedvesmojam arī citus līdzcilvēkus nekautrēties caur savu darbu svinēt dabu. Pasaules talka Latvijā notiks 20.-21. septembrī, bet savus ieplānotos darbus varat veikt arī jebkurā citā ērtā laikā – šie datumi simboliski būs tie, kuros sev un citiem dabas draugiem teiksim paldies par gada laikā padarīto. Paldies ir novērtējums par sakoptu dabu, mainītiem ieradumiem, paldies ir arī iedvesma un mudinājums priecāties par padarīto un iedvesmoties jauniem darbiem dabas labā,” uzsver “Lielās Talkas” organizatore Vita Jaunzeme.

Ar īpašu vēlējumu savai ģimenei, pilsētai, novadam, Latvijai vai visai planētai stādītie Laimes koki ir pasaulē nebijusi akcija, ko Latvija aizsāka pirmajā Pasaules talkā 2018. gadā un turpina joprojām. Tādējādi novērtējam lielo darbu, ko talcinieki paveikuši dabas attīrīšanā no piesārņojuma ar vēstījumu sev un pasaulei – tīrā vietā var “iestādīt” atkal jaunu dzīvību, nākotni.

Ja plānojat stādīt kokus savā privātajā teritorijā, tad saskaņošana nav nepieciešama, ja vēlaties stādīt kokus pašvaldības vai jebkurā publiskā teritorijā, aicinām sazināties ar konkrētās pašvaldības koordinatoru, kontakti pieejami šeit: https://talkas.lv/kontakti/

Šogad aktivitāšu kartē var atzīmēt arī citus savus plānotos labos darbus dabai. Īpašu uzmanību Lielā Talka velta arī tīra ūdens nozīmei un Baltijas jūras stāvoklim, aicinot apzināties katra atbildību uzlabot jūras stāvokli, kas ir šobrīd viena no piesārņotākajām pasaulē. Tāpēc kustība “Lielā Talka” aicina, dodoties atpūsties pie ūdeņiem, savākt ūdenstilpņu piekrastēs un ūdenī atrastos atkritumus, kā arī pievērsties savu ikdienas paradumu revīzijai.

Tāpat “Svinam Dabu” kartē, ko var atrast www.talkas.lv galvenajā atvērumā, var atzīmēt izglītojošās aktivitātes, piemēram, skolu vai citu iestāžu, grupu norises, kuru mērķis ir radīt dziļāku izpratni par dabas procesiem, par cilvēka darbības iespaidu uz dabas veselību. Arī izglītojošs pārgājiens dabā ar zinošu speciālistu, diskusija skolā vai kopienas centrā par zaļākas dzīves ieradumiem ir atzīmējamas “Svinam Dabu” kartē.

Pēc talkas sendienās vienmēr dziedāja un kopā nosvinēja labi padarītu darbu – par to liecības ir mūsu tautas dziesmās un folkloras pierakstos. Arī mūsdienās ikviens labi padarītu darbu dabas labā varam nosvinēt ar kopīgu priecīgu dziedāšanu vai pieklusinātu meditāciju. Tāpēc Lielā Talka izvērš sadarbību ar Dziesmu svētku biedrību, aicinot korus, folkloras kopas, ansambļus, kapelas, amatierteātrus uz kopīgu būšanu un dziedāšanu dabā pēc labi padarīta darba. Ja plānojat šādu aktivitāti, lūdzu, atzīmējiet kartē, lai citi var pievienoties.

Pasaules talka šogad Latvijā notiks 20. un 21. septembrī, Latvijā to pārstāv Lielā Talka un starptautiski to organizē nevalstiskā organizācija “Let’s Do It World”, kas ir ANO Vides Programmas (UNEP) un ANO Vides Asamblejas (UNEA) akreditētā locekle. 2023. gada decembrī ANO ratificēja rezolūciju, ar kuru 20. septembris kā Pasaules talkas diena iekļauts ANO oficiālajā kalendārā.

Lielo Talku rudens kampaņas partneris – Klimata un enerģētikas ministrija, atbalsta Luminor Banka, Latvijas Pašvaldību savienība un Dziesmu svētku biedrība kā sadarbības partneri, ilgstošais atbalstītājs “Mežpils alus”.