Lielās Talkas “ietalkošanā” “stāda” nākotni

26.04.2018 2018

Ieskandinot sestdien gaidāmo Lielo Talku, 26. aprīlī teritorijā pie Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskā centra Lielās Talkas organizatori kopā ar LU pārstāvjiem un Rīgas Valdorfskolas 2.klases audzēkņiem, iestādot kalnu priedes,  uzsāka akciju “stādām” nākotni.

Lielās Talkas kustības vadītāja Vita Jaunzeme sacīja, ka koku stādīšana ir kā simbolisks tilts uz mūsu valsts nākamajiem 100.gadiem. “Koks simbolizē dzīvību. Stādot šos AS Latvijas valsts meži sarūpētos kociņus, mēs vēlam Latvijai laimi, pārticību, veselību. Tāpat arī ar savu Lielās Talkas laikā padarīto darbu mēs stādām Latvijas nākotni. Izsaku pateicību katram talciniekam, kurš piedalās Lielajā Talkā – mēs visi kopā veidojam nākamās simtgades valsti. Arī sestdien, ja vien  jums ir tāda iespēja –  iestādiet kādu kociņu vai izveidojiet puķu dobi. Tā jūs “iestādīsiet” nākotni un padarīsiet mūsu valsti vēl sakoptāku un skaistāku,” aicināja Vita Jaunzeme.

LU prorektors profesors Valdis Segliņš, savukārt, aicināja gan ikdienā, gan Lielās Talkas laikā sakārtot ne tikai apkārtni, bet arī savas  domas. “Rūpes par Latviju sākas ar labām domām un skaidru prātu. Ja mūsu prāts būs skaidrs, arī mūsu rīcība būs adekvāta,” sacīja V.Segliņš.

Uzrunājot klātesošos, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Clean R izpilddirektors Valērijs Stankevičs atzīmēja, ka Lielās Talkas laikā īpaša uzmanība šogad tiek pievērsta stiklam – pudelēm, burkām, logu rūtīm u.c. “Tie jāievieto stiklam paredzētajos konteineros, ja tādi pieteikti talkošanas vietās. Ja konteiners nav pieteikts, tad stikla izstrādājumi novietojami blakus maisiem,” skaidroja Clean R izpilddirektors.

Savukārt uzņēmuma DHL Pārdošanas nodaļas direktors Artis Dekšenieks apstiprināja, ka šā gada Lielās Talkas maisi jau nogādāti  visās pašvaldībās, kur sestdien notiks talkas.  “Vispirms maisi tika nogādāti Lielās Talkas novadu koordinatoriem, kuri tālāk tos piešķir oficiāli reģistrēto talku atbildīgajiem. Šā gada Lielās Talkas maisi ir sarkanā krāsā, ” atzīmēja A.Dekšenieks.

Oficiālā talku vietu pieteikšana ir noslēgusies, taču  ikviens, kurš vēl meklē talkošanas vietu, mājaslapā talkas.lv var aplūkot tur reģistrētos talkas punktus un 28. aprīlī pievienoties kādai no šīm oficiāli pieteiktajām vietām.

Atkritumu vākšana un vides labiekārtošana Lielās Talkas dienā 28.aprīlī oficiāli notiks visā Latvijā no pulksten 9:00 līdz pat 15:00.

Doties “Lielajā Talkā 2018” aicina “Rīgas brīvostas pārvalde” un  “Latvijas Valsts meži”, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Vides aizsardzības fonds, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, “DHL” un “Clean R”. Informatīvo atbalstu sniedz LNT, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, Kas Jauns, Latvijas radio 2 un nacionālā informācijas aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām tulkošanas birojam “Valodu koks”.