Vides pakalpojumu sniedzēja “Clean R” padomi Lielās Talkas dalībniekiem

21.04.2017 Jaunumi

22.aprīlis ir Lielās Talkas diena, kad desmito gadu pēc kārtas tūkstošiem cilvēku visā Latvijā vienosies vērienīgā vides sakopšanas akcijā. Atkritumu apsaimniekotājs “Clean R” būs atbildīgs par pilnīgi visu talkas atkritumu izvešanu no talkošanas vietām Rīgā. Tāpēc aicinām ikvienu rīdzinieku aktīvi iesaistīties talkā un sagatavoties darbam pienācīgi.

Lielās Talkas laikā uzņēmums Rīgā nodrošinās speciālajos Talkas maisos savākto atkritumu izvešanu. Uzņēmums aicina talciniekus izmantot tikai Lielās Talkas maisus un tos atstāt tikai reģistrētajās talkas vietās tā, lai tie būtu viegli pieejami un labi pamanāmi.

“Lai darbs sagādātu prieku, talciniekiem iesaku parūpēties par izturīgiem darba cimdiem, kā arī izvēlēties darbam piemērotus apavus un apģērbu. Talkojot mežā, svarīgi ir gādāt, lai izvēlētais apģērbs būtu slēgts, savukārt darbam ceļa malā ir ieteicams vilkt spilgtas krāsas apģērbu un ļoti ieteicams arī izmantot atstarojošās vestes, ” skaidro “Clean R” valdes loceklis Guntars Levics. Lai sevi nesatraumētu, svarīgi ir pareizi novērtēt atrasto priekšmetu smagumu. Tāpat būtu vēlams aplēst maisu tilpumu un nepārkraut tos, tādējādi apgrūtinot atkritumu izvešanu. Asu priekšmetu, piemēram, stiklu, savākšanai ir jāizmanto darbarīki, turklāt tos ir ieteicams neievietot maisos, lai nesaplēstu tos un nesavainotu citus. Talkojot kopā ar ģimeni, ir svarīgi neatstāt bērnus bez uzraudzības un rūpēties par atvašu drošību.

Gan talkas laikā, gan ikdienā īpašu uzmanību “Clean R” aicina pievērst tam, lai videi kaitīgie un bīstamie atkritumi nenonāk kopējā atkritumu plūsmā. Vairums šo atkritumu tiek radīti ikdienā, piemēram, baterijas, akumulatori, elektriskās un elektroniskās iekārtas, apgaismes iekārtas un luminiscentās spuldzes, kas satur dzīvsudrabu, sadzīvē radušies medicīnas atkritumi, sadzīvē lietoti ķīmijas līdzekļi un to iepakojums, eļļas un filtri, būvniecības atkritumi, tajā skaitā krāsas, lakas, līmes un šķīdinātāji, automašīnu riepas u.c. Šie atkritumi ir jānogādā tam paredzētajās vietās – videi kaitīgo atkritumu savākšanas laukumos.

Domājot par sakoptu un zaļu vidi Latvijā, ir svarīgi ne tikai reizi gadā piedalīties Lielajā Talkā, bet rūpēties arī par to, lai atkritumi nenonāktu apkārtējā vidē – laukos, mežos, grāvjos un arī pilsētu un apdzīvotu vietu koplietošanas teritorijās. Tāpēc G.Levics aicina katru no mums par sevis radītajiem atkritumiem uzņemties atbildību ik dienas. Pēc viņa stāstītā, atkritumu apsaimniekotājiem nereti nākas dzirdēt apgalvojumu – man nav atkritumu. Tomēr tas vienkārši nav iespējams – ikviens iedzīvotājs ir atkritumu radītājs, tādēļ katram no mums ikdienā ir jāievēro vairākas būtiskas lietas. Pirmkārt, atkritumi jāizmet tikai tam paredzētās vietās. Otrkārt, jāparūpējas, lai ikdienā radušies atkritumi tiktu atbilstoši apsaimniekoti, noslēdzot līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju vai ievērojot kopējo atkritumu apsaimniekošanas kārtību īpašumā. Treškārt, videi kaitīgie un bīstamie atkritumi ir jānodod atbilstošai apsaimniekošanai. Ceturtais solis ir atkritumu šķirošana. Tā ir absolūti brīvprātīga rīcība, kas prasa lielu atbildību, – katram atkritumu veidam ir sava vieta. “Mūsu pieredze liecina, ka, uzsākot šķirošanu, iedzīvotāji bieži vien nepievērš uzmanību, kādam atkritumu veidam paredzēts kurš konteiners, tādējādi sabojājot to saturu. Nav tik svarīgi, ka  papīra un plastmasas iepakojumam paredzētajā konteinerā tiek iemesta kāda stikla pudele vai pāris loksnes laminēta papīra. Mūs visvairāk sarūgtina šķiroto atkritumu konteineros samestie sadzīves atkritumu kalni, kas neglābjami sabojā visu konteineru saturu. Lielās Talkas priekšvakarā es aicinātu ikvienu rīdzinieku būt atbildīgam pret savu atkritumu pienācīgu apsaimniekošanu un apkārtējo vidi, jo tikai kopīgiem spēkiem mēs panāksim, ka Latvija sper soli tuvāk Lielās Talkas mērķim – būt zaļākajai valstij pasaulē,” uzsver G.Levics.