AR VADMOTĪVU “ESAM DABA!” TIEK IZZIŅOTS 2025. GADA LIELĀS TALKAS NORISES DATUMS

22.10.2024 2024

Lielā Talka 2025. gadā notiks 26. aprilī ar vadmotīvu “Esam daba!” Šāds vadmotīvs izvēlēts, lai izskaustu stereotipu, ka cilvēks ir dabas procesu noteicējs un pārvaldnieks, bet gan aicinātu uz dziļāku izpratni par cilvēka darbības un dabas procesu savstarpējo ietekmi.

Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme aicina apzināties cilvēka un dabas nesaraujamo saistību: “Es vēlos ticēt, ka sabiedrības inteliģence un intelekts nekad nenoslīdēs tik zemu, ka mums, cilvēkiem, kas dzīvojam šeit un uz šīs zemeslodes, būtu viss vienalga. Es ļoti ticu instinktiem, kuri nepieļaus iznīcināt visu to, no kā mēs, cilvēki, esam atkarīgi, un galvenokārt – no dabas. Es ceru, ka Latvijā, kurā nav “everesti”, okeāni, mūžameži, un esam salīdzinoši neliela valsts, mēs saglabātu savu dabu tādā apjomā, tīrībā un zaļumā, lai pietiktu gan mums, gan nākamajām paaudzēm. Mēs esam daba, un to būtu vēlams atcerēties pēc iespējas ilgāk.”

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis uzsver: “Latvijā ir izaugusi paaudze, kas no bērnu dienām, ar savu aktīvu līdzdalību, ir iepazinuši Lielās Talkas tradīciju, līdz ar savu darbu talkās veidojuši savu saudzīgo attieksmi pret mūsu vidi. Tie ir jaunieši, kuri augsti vērtē Latvijas dabas daudzveidību un skaistumu, kuri turpinās arī Lielā Talkas tradīciju. Esmu pateicīgs visiem Lielās Talkas dalībniekiem par atsaucību, jo tieši viņu aktīvā līdzdalība turpina uzturēt šo patriotisko tradīciju!”

Pasaules talka šī gada septembrī, kas tika aizvadīta ar vadmotīvu “Svinam Dabu!”, noslēdzās ar konkursu uzvarētāju paziņošanu. Jau minēts, ka š.g. septembrī Lielā Talka noslēdza sadarbības memorandu ar Dziesmu svētku biedrību, apņemoties savstarpēji atbalstīt dziļākas izpratnes veidošanu plašākā sabiedrībā par vides un cilvēka mijiedarbības procesiem un vidi saudzējošas aktivitātes.

Izsludinātajā konkursā Dziesmu svētku kustības dalībniekiem, uzvarēja Īrijas latviešu kori “LA’IR”!, apliecinot pastāvīgo diasporas iesaisti Lielās Talkas aktivitātēs. Veicināšanas balva piešķirta Smiltenes jauktajam korim “Pakalni”. Aktīvi konkursa norisē iesaistījās gan kori, gan amatierteātri, koklētāju ansambļi, folkloras kopas, dejotāji. Ar Dziesmu svētku biedrību plānojam turpināt Plaušu tīrīšanas talku, kas būs vēl viena iespēja visiem iesaistīties šajā skanīgajā vides kustībā! Savukārt konkursa “Mans Laimes koks” uzvarētāji ir Ludzas 2. vidusskolas 8.a klases pārstāvji, izpildot dziesmu “Koks dārzā”. Ar konkursa uzvarētāju sniegumu var iepazīties mājaslapā www.talkas.lv.

Pasaules talkas kustības un organizācijas “Let`s do it world!” vadītāja Heidi Solba izsaka pateicību visiem, kas iesaistījās: “Jūtos neizsakāmi pateicīga visiem, kuri aktīvi iesaistījās septītajā Pasaules talkas dienā 20. septembrī, kas pirmo reizi ierakstīta ANO starptautiski atzīmējamo dienu kalendārā. “Let`s do it world!” ir lielākais sadarbības tīkls ar tik spēcīgu apņēmību būt vienotiem viena mērķa labā – jo mums ir jāmaina tas, kā mēs dzīvojam uz šīs planētas. Runa nav tikai par šo rīcību – vides sakopšanu – kā tādu, bet arī par to, ko šī rīcība maina mūsos pašos.”

Pateicamies par atbalstu Pasaules talkas norisei Klimata un enerģētikas ministrijai, Luminor Bankai, Latvijas Pašvaldību savienībai un Dziesmu svētku biedrībai kā sadarbības partneriem, Ādažu novadam, NBS Zemessardzes štābam, Īrijas vēstniecībai Latvijā, ilgstošajam atbalstītājam “Mežpils alum”, RIMI, “Gutta”, “Selga”. Paldies par atbalstu TV3, TV24, Rīta Panorāmai, Re:TV, Kurzemes radio, Radio Skonto, latviesiem.com.

Foto: Edmunds Brencis