Noslēdzoties Pasaules talkai, Lielā Talka saka paldies visiem, kas gada garumā padarījuši Latviju tīrāku un zaļāku

22.09.2024 2024

Pasaules talkā, kas šogad ar vadmotīvu “Svinam dabu!” Latvijā notika 20. un 21. septembrī, stādot kokus, sakopjot vidi un izzinot dabu, piedalījās iedzīvotāji teju no visiem Latvijas novadiem. Īpaši aktīvi iesaistījās skolas, talkoja arī Latvijas un ārvalstu diplomāti, uzņēmēji, karavīri, kultūras cilvēki. Lielā Talka, kas Latvijā pārstāv Pasaules talku, saka paldies ikvienam, kurš šogad talkoja un padarīja Latviju tīrāku, skaistāku zaļāku. Šogad Pasaules talka bija īpaša arī ar to, ka novērtējot teju 200 valstu talcinieku pūliņus, 20. septembris no 2024. gada ir ierakstīts ANO starptautiski atzīmējamo dienu kalendārā.

“Mēs, cilvēki, uz šīs planētas esam tikai un vienīgi kā čiekuri, kuri ir nokrituši no koka (ar to domājot dabu) un pozicionē sevi kā Dieva vietniekus zemes virsū. Nenoliedzami, esam Čiekuri ar lielo burtu. Tomēr tā koka noliegšana, no kura nokrītam, ir slikta pazīme. Tāpat ir skaidrs, ka Koks, nav iedomājams bez zemes, ūdens, saules un gaisa. Mamma Daba iztiks bez mums, “čiekuriem”, bet, vai “čiekuri” iztiks bez Dabas, tas ir vēl liels jautājums un liels izaicinājums. Paldies ikvienam, kurš dabu mīl un izturas pret to ar cieņu,” uzsver Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme.

Pasaules talkas dienā Krāslavā ar jaunu tradīciju atklāja 7. Laimes koku parku

  1. septembrī Krāslavā ar jaunu tradīciju savu Laimes koku šeit iestādīt laulātajiem pāriem pilsētā tika atklāts Latvijā jau 7. Laimes koku parks – tas atrodas Raiņa ielā pie šovasar atklātā tilta pār Jāņupīti.

Krāslavas iedzīvotājus sveica Lielās Talkas Labas gribas vēstnieks, Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs, uzsverot, ka tieši pateicoties Baltijas valstu ieguldījumam, Pasaules talkas diena pirmo reizi ir iekļauta ANO atzīmējamo dienu kalendārā, tādējādi šī tradīcija tagad sniedzas tālu pāri ES robežām: “Valstis ar zaļu domāšanu ir arī citur pasaulē, piemēram, Kostarika Latīņamerikā, Ruanda Āfrikā, tomēr ļoti daudz darāmā vēl dažādās pasaules vietās. Esam jau 8 miljardi uz šīs pasaules, un svarīgi ne tikai šajās dienās, bet arī ikdienā domāt par dabu, rūpēties par to, kādu planētu nodosim saviem bērniem, mazbērniem. Krāslavā Laimes koku parks ir kā viena paradīzes saliņa, par jūsu piemēru stāstīsim arī ANO, ASV un citur ārpus Latvijas!”

Parkā Krāslavas jaunlaulātās ģimenes kopīgi iestādīja dažādus kokus un košumkrūmus – ceriņus, egles, magnolijas, kadiķus, kalnu priedes, ogābeles, Japānas sakuras, bārbeles, grimoņus, magnolijas, spirejas.

Laimes koku stādīšana bija īpašā Latvijas iniciatīva, ar kuru mūsu talcinieki ienāca Latvijas 100-gades un Pasaules talkas pirmajā norises pirmajā gadā – 2018. gada rudenī. Kopš tā laika ideja ir vērsusies plašumā, un kopā ar iedzīvotājiem tiek radīti arī Laimes koku parki. Tādi nu jau tapuši Valdemārpilī, Jelgavā, Trapenes pagastā, Viļakā, Ādažos un Krāslavā.

Īpaši aktīvi piedalījās skolas, solidarizējoties ar Latviju rūpēs par dabu, talkoja arī ārvalstu diplomāti un NATO karavīri

Aktīvi Pasaules talkas norisēs iesaistījās skolas un bērnu dārzi gan sakopjot apkārtējo vidi, gan stādot Laimes kokus, tāpat dodoties izzinošos pārgājienos dabā un gūstot jaunas zināšanas par dabas procesiem.

Izrādot solidaritāti ar Latviju rūpēs par dabu Baltijas jūras piekrastes sakopšanā kopā ar iedzīvotājiem talkas pārgājienā no Carnikavas uz Vecāķiem devās arī daudzu Latvijas pārstāvēto ārvalstu vēstniecību diplomāti. Savukārt Latvijas diplomāti Viļņā, Parīzē un Pekinā pārstāvēja Latvijas talkošanas tradīciju tur rīkotajās Pasaules talkās.

Atsaucoties Lielās Talkas un Dziesmu svētku biedrības kopīgam aicinājumam, arī vairāki kori un amatierteātru pārstāvji iesaistījās sabiedrības uzmundrināšanā ar savu līdzdalību.

Starptautiski Pasaules talku organizē nevalstiskā organizācija “Let’s Do It World!”, kas ir ANO Vides Programmas (UNEP) un ANO Vides Asamblejas (UNEA) akreditētā locekle. 2023. gada decembrī ANO ratificēja rezolūciju, ar kuru 20. septembris kā Pasaules talkas diena iekļauts ANO oficiālajā kalendārā.

Lielo Talku rudens kampaņā atbalsta Klimata un enerģētikas ministrija, Luminor Banka, Latvijas Pašvaldību savienība un Dziesmu svētku biedrība kā sadarbības partneri, Ādažu novads, NBS Zemessardzes štābs, Īrijas vēstniecība Latvijā, LVRTC, ilgstošais atbalstītājs “Mežpils alus”, RIMI, “Gutta”, “Selga”. Paldies par atbalstu TV3, StarFM, TV24, Rīta Panorāmai, Re:TV, Kurzemes radio, Radio Skonto, latviesiem.com.