Carnikavas dīķiem ir pienācis laiks atjaunoties!

16.09.2024 Jaunumi

Šā gada septembrī Lielā Talka ir izsludinājusi Baltijas jūras veselībai veltītu akciju “Svinam DA(R)BU, svinam JŪRU”. Šī akcija ir veltīta Baltijas jūras piesārņojuma mazināšanai. Baltijas jūru gan mēs uzreiz attīrīt nevarēsim, tāpēc sākam ar darbu pie mazākām ūdenstilpēm.

Ādažu novada pašvaldības aģentūra “Carnikavas komunālserviss”, sadarbībā ar zivsaimniecības ekspertu Raivi Apsīti, ir nolēmusi piedalīties šajā akcijā – mazinot piesārņojumu divos Carnikavas dīķos – Carnikavas parkā un pie Stacijas ielas, Carnikavā.

Dīķu attīrīšanai paredzēts izmantot pagaidām maz tautā iepazītu metodi – mikroaļģu Chlorella vulgaris praktisku pielietošanu. Līdz šim šī metode izmantota akvakultūras saimniecībās.

Zaļaļģe Chlorella vulgaris ir vienšūnu organisms, kas ir apmēram 2–8 mikronus liels. Hlorella ir viens no vecākajiem organismiem uz mūsu zemes, kurš patērē ūdenī esošos biogēnos elementus, tādus kā slāpeklis, fosfors, kā arī ūdenī izšķīdušo ogļskābo gāzi, saražot lielu daudzumu molekulārā skābekļa.

Mūsu dīķu ieguvumi:

  • izkonkurē zilaļģu veidošanos;
  • uzlabo dabiskās barības daudzumu zoobentosam un zooplanktonam;
  • palielina ūdens dzidrību;
  • uzlabo dīķa ūdens bioķīmiskos rādītāju, samazinot piesārņojumu ar patogēnajiem mikroorganismiem;
  • bagātina ūdeni ar skābekli.

Raivis Apsītis saka: “Hlorella palīdz pārvērst dīķa piesārņojumu par resursu”, un to mūsu novada ūdeņos vajag!

Aģentūru šādi rīkoties iedrošinājis arī Carnikavas iedzīvotāju atbalsts, kuri dzīvo Stacijas ielas dīķa tuvumā. Iedzīvotāji ir iesnieguši Ādažu novada pašvaldībā atbalsta vēstuli šādam pasākumam, ar pašrocīgi savāktiem parakstiem.

Mikroaļģu ielaišana Carnikavas dīķī pie Stacijas ielas, Carnikavā ir paredzēta šā gada 19. septembrī plkst. 11:00.

Ja šis vides uzlabošanas pasākums ir ieinteresējis arī Tevi, nāc piedalīties! Ne vien būsi nozīmīgā brīdī klāt, bet arī varēsi saņemt atbildes uz jautājumiem par mikroaļģēm no zivsaimniecības eksperta Raivja Apsīša!