LIELĀS TALKAS KOORDINATORU KONKURSĀ UZVAR UN CEĻOJUMU 1000 EIRO VĒRTĪBĀ SAŅEM RĪGAS KOORDINATORE VERA SOLOVJOVA

28.05.2024 Jaunumi

Lielās Talkas ieskandināšanas pasākumā, šā gada 26. martā, tika izsludināts Lielās Talkas koordinatoru konkurss. Koordinators, kura pašvaldībā tiek reģistrēts vislielākais talku skaits, saņem balvu – ceļojumu 1000 eiro vērtībā. Pēc talkas noslēguma, apkopojot visas talku vietas ar prieku paziņojam, ka par konkursa uzvarētāju kļuvusi Lielās Talkas Rīgas Ziemeļu rajona koordinatore Vera Solovjova!

Rīgas Ziemeļu rajonā Lielajā Talkā reģistrētas 66 talkas vietas. Kopumā 2024. gadā Lielajā Talkā novērota augsta iedzīvotāju atsaucība un iesaiste 1149 talkošanas vietās visā Latvijā. Īstenotas gan atkritumu savākšanas, gan labiekārtošanas, kā arī pagrabu tīrīšanas talkas.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsver: “Sirsnīgs paldies ikkatram, kurš devās talkot un ikvienam kurš rūpējas par mūsu zemi un dabu mums apkārt ikdienā! Īpašs sveiciens un pateicība visiem talkas pašvaldību koordinatoriem, kuri katru gadu brīvprātīgi rūpējas par Lielās Talkas norisēm pašvaldībās. ”

10. maijā noslēdzās arī Lielās Talkas sociālo tīklu konkurss “Zaļais, kur esi?”, kas izsludināts ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību rūpēm par apkārtējo vidi un dabu. Paldies ikkatram dalībniekam par radošajiem un daudzveidīgajiem video!

1.–12. klašu kategorijā žūrija lēma uzvaru piešķirt Rīgas Arkādijas vidusskolas 3.a klasei. Balva – bezmaksas ieeja Ventspils zinātnes centrā VIZIUM un finansiāls atbalsts klases brauciena organizēšanai 400 eiro vērtībā.

Individuālo dalībnieku grupā – Mārim Strautniekam. Balva – Premium plus dāvanukarte 200 eiro vērtībā.

Šajā gadā novērojām, ka īpaši čakli konkursā piedalās arī bērnudārzu grupas, tāpēc žūrija lēma piešķirt apbalvojumu arī šajā kategorijā. Grāmatnīcas dāvanu karti 100 eur vērtībā saņem Pirmsskolas “Piejūra” Vālodzīšu grupa.

 

Paldies par aktīvo talkošanu un uz tikšanos Pasaules talkā septembrī! 

Jau 20. un 21.septembrī iedzīvotāji un pašvaldības tiek aicinātas piedalīties Pasaules talkā – stādot Laimes kokus un iesaistoties dažādās citās vides aktivitātēs. Apvienoto Nāciju Organizācija ir vienbalsīgi paziņojusi, ka 20. septembris oficiālajā ANO kalendārā, sākot ar 2024. gadu, tiek pasludināts par “Pasaules sakopšanas dienu”. Latvijā to dēvējam par Pasaules Talkas dienu. 

Lielo Talku organizē biedrība “Pēdas LV” sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību. Atbalsta: Rimi, BluOr Bank, Mežpils alus, Getliņi Eko, DHL.

Par Lielo Talku: Lielā Talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās Talkas tradīcija aizsākās pirms 16 gadiem – ar talku 2008. gada 13. septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. 16 gadu garumā talkā piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku un, salīdzinot ar pirmajiem talkas norises gadiem, atkritumu daudzums ir samazinājies vairāk nekā par pusi. Pēdējos gados arvien vairāk Lielā Talka uzsver vides izglītības un vides un cilvēka veselības ciešo saikni, tāpat notiek arvien vairāk ainavu un pagalmu labiekārtošanas darbu.

2024. gadā kopumā tika pieteiktas 1149 talkas vietas. 836 atkritumu savākšanas, 541 labiekārtošanas  un 117 solo talkas.