DABĀ ATSTĀTO ATKRITUMU APJOMS PIEAUG. AICINĀM ATZĪMĒT PIESĀRŅOTĀS VIETAS

05.03.2024 Jaunumi

Sākusies aktīva gatavošanās Lielajai Talkai, kas šajā gadā norisināsies 27. aprīlī. Ikviens aicināts atzīmēt piesārņotās vietas Lielās Talkas tīmekļvietnē www.talkas.lv. Savukārt, ceļā uz pašvaldībām jau nosūtīti Lielās Talkas maisi atkritumu savākšanai.

Iestājoties meteoroloģiskajam pavasarim un nokūstot sniega segai, atklājas arvien jaunas piesārņotas vietas. “Pērn mežā izmesto atkritumu apjoms, salīdzinot ar vēl iepriekšējo gadu, ir pieaudzis vairāk nekā par trešdaļu. Viens no pieauguma iemesliem ir joprojām nesakārtotie jautājumi ar atkritumu savākšanu un šķirošanu atsevišķās apdzīvotās vietās, kā arī izpratnes trūkums par dabai nodarīto kaitējumu šādas bezatbildīga rīcības rezultātā. Dabā nekas nepazūd – sadzīves atkritumiem, būvgružiem, auto riepām un citiem atkritumiem mežā nav vietas!

“Latvijas valsts meži” gaida ikvienu Latvijas iedzīvotāju un viesi jebkurā laikā, lai baudītu atpūtu mežā, tāpēc ik gadu attīstām, labiekārtojam un uzturam vairāk nekā 350 bezmaksas atpūtas vietas visā Latvijā. Lai mazinātu pieaugošo mežā izmesto atkritumu daudzumu, nepieciešama ikviena dabā gājēja iesaiste – ja tiek novērota nelikumīga atkritumu izmešana mežā, par to nekavējoties jāziņo, izmantojot lietotni “Vides SOS”,” skaidro Latvijas valsts mežu Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Gatavojoties Lielajai Talkai, ikviens aicināts izmantot Lielās Talkas tīmekļvietnē pieejamo piesārņoto vietu karti (ŠEIT) un aktīvi ziņot par vietām, kurās nepieciešama sakopšana. Piesārņoto vietu karte ir noderīgs rīks, plānojot talkošanas aktivitātes, kas palīdzēs kopīgiem spēkiem padarīt mūsu Latviju tīrāku. Savukārt, no 27. marta potenciālie talkas dalībnieki varēs reģistrēt savu izvēlēto talkošanas vietu Lielās Talkas kartē.

Sadarbībā ar DHL uz Latvijas pašvaldībām nosūtīti 300 000 atkritumu maisi, lai Lielās Talkas dienā, 27. aprīlī, tie būtu pieejami ikvienam talkotājam. Par maisu saņemšanas procesu informācija sekos.

Lielo Talku organizē biedrība “Pēdas LV” sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību. Atbalsta: Rimi, BluOr Bank, Mežpils alus, Getliņi Eko, DHL.