Aizvadīta Pasaules Talku kustības “Let’s Do It World!” ģenerālā asambleja

09.02.2024 Jaunumi

Pasaules Talku kustības “Let’s Do It World!” ikgadējā ziņojumā Latvija jau atkārtoti izcelta Pasaules talku kustības augšgalā kā valsts, kas regulāri pārsniedz 5% iedzīvotāju dalības slieksni talku kustībā. Šo 5% slieksni dēvē par kritiski svarīgu jebkuru pārmaiņu panākšanai sabiedrībā.

Paldies ikkatram, kas devis savu artavu talkās! Tikai kopā mums izdosies sakopt un uzturēt tīru vidi mums apkārt.

Kopš 2018. gada, kad pirmo reizi Igaunijā bāzētā nevalstiskā organizācija “Let`s Do It World!” rīkoja Pasaules talku, tajā jau piedalījušās 211 valstis un teritorijas, kas aptver 95% ANO dalībvalstu. Talkās piedalījies 91 miljons dalībnieku, kas ir 1.13% no pasaules iedzīvotājiem. Mērķis ir sasniegt vismaz 5% talkotāju katrā valstī, kas norāda uz sabiedrības attieksmes un ieradumu maiņu, kā arī rada pozitīvas pārmaiņas atkritumu apsaimniekošanā. Pasaules talkas kustība aizsākās 2008. gadā, kad savu valstu 90-gadei par godu iedzīvotāji talkoja visās trijās Baltijas valstīs. Latvija rīkoja “Let`s Do It World!” konferenci Rīgā 2015. gadā, daloties ar nacionāla mēroga talkas rīkošanas pieredzi ar pārstāvjiem no vairāk nekā 40 pasaules valstīm.

Pasaules talkas misija ir veselīga, tīra zeme bez atkritumiem. Līdztekus talkošanai nevalstiskās kustības veic lielu ieguldījumu sabiedrības izglītošanas kampaņās, skolu iesaistē, labās prakses pārņemšanā no citu valstu pieredzes.

Pasaules talku kustība ir sasniegusi tik acīmredzamus rezultātus, ka tā 2023. gadā ir saņēmusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Ilgtspējīgas attīstības mērķu balvu par brīvprātīgo mobilizāciju. Tāpat, novērtējot paveikto, Apvienoto Nāciju Organizācija ir vienbalsīgi paziņojusi, ka 20. septembris oficiālajā ANO kalendārā, sākot ar 2024. gadu, tiek pasludināts par “Pasaules sakopšanas dienu”. Latvijā to dēvējam par Pasaules Talkas dienu.

ANO Starptautiskajā kalendārā teikts, ka šādi pasaules mērogā īpaši izcelti datumi un notikumi ir svarīgi, lai izglītotu plašu sabiedrību par satraucošiem jautājumiem, mobilizētu politisko gribu un resursus globālo problēmu risināšanai, kā arī atzīmētu un stiprinātu cilvēces sasniegumus. Pašlaik ANO kalendārā izcelti 211 notikumi un Pasaules talkas dienu paredzēts atzīmēt katru gadu 20. septembrī.

 

Interesanti fakti:

  • Indonēzijā, kas sastāv no tūkstošiem salu, talku jākoordinē starp 6 000 apdzīvotām salām.
  • 2023. gadā īpaša uzmanība tika pievērsta mikroplastmasai un tās kaitīgajai ietekmei – teju 2 miljoni Meksikas iedzīvotāju talkas dienā savāca 22 tonnas cigarešu izsmēķu! Kā zināms, cigarešu izsmēķi ir izgatavoti no plastmasas, tie satur aptuveni 150 dažādu toksīnu, un tie ir nāvējoši dzīvām būtnēm – tikai viens izsmēķis var piesārņot līdz 1000 litriem ūdens.
  • Daudzās valstīs, kur atkritumu pārvaldības sistēma nedarbojas kā to vēlētos, cilvēki sāk paši cīnīties. Jemenā vien 94 cilvēku liela komandu veica iespaidīgu darbu, attīrot 108 tonnas atkritumu no apkārtējās vides.
  • 2023. gadā Pasaules talkai bija 6 jaunpienācēji – tās bija Klusā okeāna valstis Samoa, Tuvalu, Palau un Kiribati, kuras ANO līmenī ir izteikušās par postošo klimata pārmaiņu ietekmi uz piekrastes reģioniem.
  • Miljonu ziņā visvairāk talcinieku pagājušajā gadā bija Mozambikā – 3,25 miljoni brīvprātīgo. Šim skaitlim sekoja  Indonēzija, Indija, ASV un Meksika – attiecīgi ar 2,61, 2,46, 2,35 un 1,98 miljoniem dalībnieku.
  • Latvija jau gadiem ir stabilā pasaules valstu “topā” kā valsts, kurā piedalās visaugstākais iedzīvotāju dalības procents.

Vizuālie materiāli no “Let’s Do It World” ikgadējā ziņojuma 2023
Plašāka informācija – World Cleanup Day 2023 – celebrating successes! | World Cleanup Day Blogpost