Ādažos atklāsim sestās Pasaules talkas sesto Laimes koku parku!

15.09.2023 Jaunumi

Jau rīt, 16.septembrī, plkst. 13.00 Ādažu novadā, ciematā “Dailas” tiks atklāts nu jau sestais Laimes koku parks Latvijā. Pirms trim gadiem Lielā Talka pirmo reizi aicināja Latvijas pašvaldības pieteikties Laimes koku parku izveidei, lai tajos ikviens pašvaldības iedzīvotājs, saskaņojot to ar vietvaru, varētu iestādīt savu Laimes koku. Tagad, trīs gadus vēlāk, Pasaules talkas sestajā gadadienā, tiek atklāts sestais parks.

Pirmais Laimes koku parks tika atklāts 2020.gadā Valdemārpilī, otrais Jelgavā 2021.gadā, savukārt pērn tika atklāti trīs Laimes koku parki – Trapenē (Smiltenes novadā), Viļānos un Krāslavā. Šo parku galvenais mērķis ir veicināt aktīvāku sabiedrības iesaisti vides jautājumos. Tāpat ir būtiski veidot atbildības sajūtu bērnos un jauniešos par dabas saglabāšanu – veidot dziļāku izpratni par dabas procesiem, uzņemoties rūpes par kāda konkrēta koka izaudzēšanu. Šis ir arī veids kā stiprināt Latvijas kā zaļas, ilgtspējīgas un vides jomā atbildīgas valsts starptautisko tēlu.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas organizatore: “Man ir patiess prieks, ka Laimes koku akcija, kas vēlāk izvērtās par Laimes koku parku veidošanas kustību, ir tik sekmīga. Ik gadu mēs izsludinām konkursu pašvaldībām un aicinām pieteikties tās, kuras gatavas savā teritorijā veidot Laimes koku parkus atbilstoši virknei nosacījumu, tostarp noteikumam, ka ikviens pašvaldības iedzīvotājs vai viesis drīkst brīvi iestādīt savu koku Laimes koku parka teritorijā, protams, piesakot to pašvaldībā.”

Tāpat Lielās Talkas organizatore uzsver, ka šādu parku veidošanas ideja radās, jo cilvēkiem nav iespējas brīvi iestādīt koku pilsētā vai privātā zemē. Tam nepieciešama vieta, un kas var būt labāks par parku, kurā ikviens var iestādīt savu koku, to apveltot ar labākajām domām, prieku un pozitīvām emocijām. “Manuprāt, tas ir ļoti svarīgi, lai mums būtu daudz vairāk vietu, kuras pildītas ar pacilātām un labām emocijām. Esmu pārliecināta, ka ikviens Laimes koku parkos iestādītais koks izaugs par skaistu un stipru dižkoku, kas tā stādītājam un ikvienam parka apmeklētājam sniegs spēku un iekšēja miera sajūtu,” uzsver Vita Jaunzeme.

Ādažu novads bija viens no pašvaldībām, kas piedalījās Lielās Talkas izsludinātajā Laimes koku parku konkursā. Pašvaldība uzvarēja, jo tās piedāvājums atbilda visām konkursa prasībām. Tāpēc jau rīt pulcēsimies šā gada Pasaules talkas centrālajā pasākumā Latvijā. Laimes koku parka atklāšanā piedalīsies:

  • Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme;
  • Ādažu novada Pašvaldības domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone;
  • Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, bijušais Ādažu novada mērs un Māris Sprindžuks;
  • Ādažu novada Pašvaldības domes priekšsēdētājas vietnieks attīstības jautājumos Valērijs Bulāns;
  • Pašvaldības domes priekšsēdētājas vietniece pašvaldības funkciju jautājumos Genovefa Kozlovska;
  • Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, kuri arī iestādīs savu Laimes koku;
  • Savukārt, lai visiem būtu raitāks solis un labāks noskaņojums rūpēsies Ādažu vidusskolas skolēnu grupas “Somewhere In Between”.
  • Tāpat pasākumā gaidāms arī AS “Latvijas valsts meži” ilggadīgais tīras vides sargs – Cūkmens.

Pasaules talka notiek jau 6. gadu pēc kārtas un apvieno miljoniem brīvprātīgo, valdības un organizācijas 197 valstīs un teritorijās, lai risinātu globālo nepareizi apsaimniekotu atkritumu krīzi un palīdzētu radīt jaunu, ilgtspējīgāku pasauli. 24 stundu talkas maratona laikā Pasaules talkas organizatori “Let’s do ir World” pieslēgsies arī visām dalībvalstīm tiešsaistē no Ņujorkas (ASV). Arī Latvija pieslēgsies centrālajam pasākumam plkst. 13.30 no jaunā Laimes koku parka Ādažos.

Savukārt Ņujorkā, Pasaules talkas dienas mediju notikumā par Latviju un Lielās Talkas tradīciju tiks iztaujāts Andrejs Pildegovičs, Īpašo uzdevumu vēstnieks Globālajos jautājumos, Latvijas kandidatūras ANO Drošības Padomē sekretariāta vadītājs.

Aicinām ikvienu iesaistīties Pasaules talkā un nepalikt mālā. Ja nestādāt kokus, tad sakopiet kādu mūsu Latvijas stūrīti. No tā būsim ieguvēji mēs visi! Talkojiet Lielajā Talkā, Pasaules talkā un katru dienu, lai mēs varam lepoties ar savu valsti un paši ar sevi!

Tiekamies jau rīt Pasaules talkā!