Pasaules talkas ietalkošanā uzsver jauniešu nozīmi Latvijas un pasaules nākotnē

14.09.2023 Jaunumi

Šodien, gatavojoties Pasaules talkai, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notika ietalkošanas pasākums. Tā laikā Lielās Talkas organizatori un RSU pārstāvji – gan vadība, gan studenti – vienojās par to, ka mūsu jauniešiem ir ļoti būtiska loma tajā, kāda vidē mēs dzīvosim pēc 10, 20 vai 50 gadiem. Viņi ir tie, kuriem vajadzēs risināt problēmas, kuras ir radījušas iepriekšējās paaudzes. Tāpēc Lielā Talka veidos ciešāku sadarbību ar jauniešiem un augstskolām, lai kopīgiem spēkiem veidot jauniešos cieņpilnu un atbildīgu attieksmi pret vidi. Ietalkošanas noslēgumā RSU pagalmā tika iestādīti arī trīs Laimes rododendri ar novēlējumu – “Latvijai kļūt par zaļāko valsti pasaulē”!

Šogad Pasaules talkas sauklis Latvijā ir “Tīra un netīra vide sākas mūsu galvās”. Tāds tas tika izvēlēts, lai katram no mums atgādinātu, ka no mūsu domāšanas atkarīga mūsu rīcība, un no mūsu rīcības ir atkarīgs tas, kādā vidē mēs visi dzīvojam. Tāpēc, kamēr mēs nemainīsim savu domāšanu, nemainīsies arī mūsu rīcība. Tāpēc liela nozīme ir arī mūsu augstskolām. Tās var motivēt jauniešus, veidot pasākumus un iekļaut mācību programmās ilgtspējas un vides aspektus, tādā veidā ieaudzinot izpratni par mūsu apkārtējās vides vērtību, ko RSU ļoti veiksmīgi dara jau tagad.

Dins Šmits, asoc. prof. Rīgas Stradiņu universitātes (RSU) prorektors akadēmiskajā darbā, atzīmē: “RSU mācās ārvalstu studenti no vismaz trešdaļas pasaules valstu, kas šogad piedalās Pasaules talkā. RSU kopumā ir svarīgi ANO ilgtspējības mērķi un tie ir iekļauti arī RSU stratēģijā. Tāpēc studiju programmās ir iekļautas studijas ne tikai par sabiedrības veselību, bet svarīga ir arī ilgtspējība gan ekonomikā, gan pārtīkas apritē un drošībā”.

Tāpat Dins Šmits novēlēja visiem ne tikai iestādīt savus Laimes kokus, bet tiešām rūpēties par vidi arī ikdienā. Savukārt RSU Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētāja Luīze Monta Remese uzsvēra, ka vides un zaļā dzīvesveida jautājumi paliek arvien aktuālāki, un studenti patiešām apzinās, ka tas, ko viņi dara, kādu vidi viņi veido, atspoguļosies Latvijā un visā pasaulē pēc 10, 15, 20 gadiem un ar mūsu rīcību vai bezrīcību būs jāsadzīvo nākamajām paaudzēm. “Tā kā RSU saistīta ar medicīnu, tad varbūt tieši mums ir jābūt tiem, kam jāiesaistās, jāveic zinātniskie pētījumi par vides iespaidu uz veselību un jāmeklē risinājumi, bet mums katram ir jāsāk ar ikdienas paradumu maiņu”, teic Luīze Monta Remese.

Aiva Rozenberga, Latvijas pārstāve organizācijā “Let’s do ir World”, norāda, ka pirms daudziem gadiem starp studentiem, tai skaitā ārvalstu, tika veikta aptauja ar jautājumu, par ko viņi lepojas. Daudzu aptaujāto vidū līdztekus Jāņu tradīcijām un Dziesmu svētkiem Lielā Talka arī iezīmēja savu vietu. Ja Latvijā talka nu jau ir pašsaprotama, tad ārvalstīs tā tikai iešūpojas, un, izveidojoties šai starptautiskajai kustībai, iesaistās arvien vairāk cilvēku visā pasaulē. Latvija jau ir nākamajā līmenī ar savu piemēru, ka pēc atkritumu savākšanas mēs “stādām nākotni” – savus Laimes kokus. “Šobrīd ANO plāno Pasaules talku jau nākamgad iekļaut ANO atzīmējamo dienu kalendārā – tas ir arī ikviena mūsu talcinieka nopelns,” informē Aiva Rozenberga.

Lielās Talkas organizatore Vita Jaunzeme atzina, ka Lielajai Talkai sadarbība ar jauniešiem ir ļoti svarīga, jo apzināmies, ka tieši viņi ir nākotnes līderi un lēmumu pieņēmēji, tāpēc ir būtiski, ka, rīkojoties un pieņemot lēmumus, viņi savā sirdī un prātā paturētu zaļo domāšanu un mērķi.

“Šis ietalkošanas pasākums ir ļoti simbolisks, un notiek pie universitātes, lai ieliktu pamatu mūsu nākotnes sadarbībai. Pasaules talka apvieno 197 valstis un teritorijas, un miljoniem cilvēku, lai padarītu pasauli tīrāku. Lielākā daļa cilvēku, kuri iesaistās Pasaules talkā, ir tieši jaunieši. Viņi ir aktīvi, ar daudz skaidrāku vīziju par valsti, kādā viņi vēlas dzīvot, daudz zinošāki par vides problēmām un aktuālajiem jautājumiem. Tāpēc mēs vēlētos ieklausīties viņos, motivēt un nodot pieredzi, kuru esam uzkrājuši,” uzsver Vita Jaunzeme.

Tikpat būtiski ir viedokļa līderi, kuros jaunatne ieklausās. Viņi spēj uzrunāt un iedvesmot, ir kļuvuši par autoritāti mūsu valsts jaunajai paaudzei. Diemžēl, pēdējā brīža izmaiņu dēļ, uz ietalkošanas pasākumu nevarēja Latvijas Hokeja izlases spēlētājs, Pasaules čempionāta hokejā 2023 bronzas medaļnieks Rihards Bukarts, taču atsūtīja savu aicinājumu jauniešiem: “Kā sportists esmu daudz ceļojis, ievērojot to, ka dažviet pasaulē liela uzmanība tiek pievērsta vides tīrībai, tomēr ir arī pilsētas, kas mani ir nepatīkami pārsteigušas, kur, jo īpaši pilsētvide ir nesakopta un netīra. Vienmēr priecājos atgriezties mājās, Latvijā, jo, manuprāt, mūsu sabiedrība izprot nepieciešamību rūpēties par nepiesārņotu dabu, vidi sev apkārt. Arī mūsu ģimenē un manu draugu lokā tas vienmēr ir bijis svarīgi un pašsaprotami – kopt, nepiedrazot, neatstāt aiz sevis atkritumus. Aicinu ikvienu rādīt labu piemēru jaunajai paaudzei, aktīvi piedaloties ne tikai sava pagalma sakopšanā, bet varbūt pulcēties arī uz kādu talku savā mikrorajonā vai citur pilsētā.”

Rihards Bukarts arī nosūtīja Rīgas Stradiņa universitātei dāvanā savu Laimes koku – balto pārsliņu koku, ar vēlējumu universitātei, lai tas nes jaunas veiksmes, medaļas un sasniegumus gan zinātnes jomā, gan piesaistot gudrus, zinātkārus un atbildīgus pret vidi studentus.

Ietalkošanas pasākumā tika apbalvots arī konkursa “Zaļais, kur esi?!” uzvarētājs Māris Strautnieks, kurš ar savu video apliecināja, ka ir patiess dabas draugs, kam rūp vide un kas ar savu piemēru var ne tikai iedvesmot citus jauniešus rūpēties par vidi, bet arī izglītot. Kā atzīst Māris, jau skolas laikā viņš ir iesaistījies Lielajā Talkā, jo tas viņam ir bijis svarīgi. Māris atzīst, ka tā ir ne tikai cieņas un mīlestības izrādīšana pret dabu, bet arī jauniešu izglītošana ar reālu darbu. Kā balvu par uzvaru konkursā viņš saņēma no Lielās Talkas dāvanu kartes 300 EUR vērtībā.

Pasaules talka šogad norisināsies jau sesto gadu pēc kārtas. Tās ietvaros notiks atkritumu savākšanas talkas 197 valstīs. Latvijā kā ierasts Lielā Talka notiek pavasarī, taču arī rudenī, Pasaules Talkas dienā, Latvija iesaistās ar citām aktivitātēm – Latvijā stāda Laimes kokus, un sestdien Ādažu novadā tiks atklāts sestais Laimes koku parks. Tāpat Pasaules Talkas dienā Lielā Talka organizē publiskas diskusijas un cenšas izglītot sabiedrību viņu ikdienas paradumu maiņai attiecībā pret vidi, kā arī šoruden aicina iesaistīties un palīdzēt cilvēkiem augusta vētru seku likvidēšanā.

Īpašs paldies koklētājai Zanei Sniķerei par ietalkošanas pasākuma ieskandināšanu. Ticam, ka ar rūpēm un mīlestību iestādītie un kokles skaņas aplīgoti Laimes rododendri, kurši šodien tika iedēstīti RSU pagalmā, kuplos un zaļos.

Tiekamies Pasaules talkā jau drīz – 16. septembrī!