Valmiera aktīvi talko un diskutē par plastmasas ietekmi uz vidi kampaņas “SOS” ietvaros

11.09.2023 Jaunumi

Valmieras novada pašvaldība ir iesaistījusies organizācijas “Let’s do it World” iniciētā kampaņā “Save Our Sea” jeb “SOS”. Tās ietvaros Valmierā notiek aktivitātes, kuru mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību piesārņojumam ūdenstilpēs. Kampaņas ietvaros jau ir notikusi talka, lai savāktu atkritumus, kas nonākuši ūdenī un piekrastē, kā arī 13. septembrī gaidāma diskusija “Plastmasa mājās un apkārtējā vidē”.

Elizabete Ločmele, Valmieras novada pašvaldības vides komunikācijas projektu vadītāja: “Valmieras novada viena no vērtībām ir Gauja, kas tek gar Strenčiem un cauri Valmierai. To novērtē gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, taču svarīgi ir arī rūpēties par Gaujas tīrību. Kampaņas mērķis ir veicināt Valmieras iedzīvotāju diskusiju par mikroplastmasu, tās kaitīgo ietekmi videi un cilvēku veselībai, par to, kas notiek ar plastmasu Gaujā un tālāk Baltijas jūrā.”

Tāpēc jau šonedēļ, 13.septembrī, no plkst. 17.30 līdz 19.00 Valmierā norisināsies paneļdiskusija “Plastmasa mājās un apkārtējā vidē”. Tajā piedalīsies Latvijas Hidroekoloģijas institūta zinātniskā asistente Elīna Vecmane, kura pastāstīs par pētījumu, kura ietvaros Latvijas upēs, ieskaitot Gauju, tika veikti mērījumi, lai noteiktu mikroplastmasas piesārņojumu ūdenī. Tāpat diskusijā piedalīsies Valmieras novada pašvaldības attīstības nodaļas vadītāja vietniece Līga Bieziņa, kura dalīsies pieredzē un informēs par aktuālajiem projektiem pašvaldībā, kas ir saistīti ar vidi, īpaši plastmasu patēriņa samazinājumu. Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “ZAAO” pārstāvēs Vides ilgtspējas pakalpojumu nodaļas vadītāja Arita Smalkā-Boriseviča, kas pastāstīs par cilvēku ieradumiem, kā mums veicas ar šķirošanu un kas vēl būtu jāmaina ikdienā, lai poligonā “Daibe” nonāktu pēc iespējas mazāk plastmasa. Diskusiju moderēs Elizabete Ločmele.

Ikviens var arī pieteikties diskusijas vērošanai klātienē šeit: ieej.lv/bC4nj

Savukārt septembra sākumā Valmieras iedzīvotāji aktīvi talkoja Gaujas krastā. Uzmanība vairāk tika pievērsta tam, kādi atkritumi peld ūdenī un pašos upes krastos, tādēļ talkotāji atkritumu medībās devas izmantojot SUP dēļus un laivas. Tas nebija vienkāršs darbs, jo atkritumiem vietām bija grūti piekļūt.

“Vienlaicīgi veicām arī atkritumu monitoringu, lai pēc talkas varētu izsecināt, kādi ir visbiežāk sastopamie atkritumi Gaujā un tās krastos Valmieras pilsētas robežās. Tika savākti vairāki maisi ar atkritumiem, kur lielākā daļā bija tieši plastmasas pudeles. Nevienai no atrastajām pudelēm nebija depozīta sistēmas uzlīme, kas, pirmkārt, nozīmē, ka šīs pudeles dabā ir jau ilgāku laiku. Tālab varam teikt, ka depozītsistēma Latvijā strādā un vidē nonāk daudz mazāk plastmasas pudeļu, nekā tas bija iepriekš.Protams, neiztika bez tādiem atradumiem kā plastmasas maisiņi, čipsu pakas, putuplasta gabali, kā arī pa kādai saimniekam noklīdušai kurpei vai čībai,” stāsta Elizabete Ločmele.

Kampaņā “Save Our Sea” jau iesaistījušās pilsētas un to iedzīvotāji Somijā, Ālandē, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā, Dānijā un Vācijā.

“Save Our Sea” ir 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas Tallinas, Helsinku un “Let’s Do It World” kopīgs darbs. Mērķis ir pievērst uzmanību Baltijas jūras vides problēmām un rosināt piekrastē dzīvojošos rīkoties pašiem un sakopt Baltijas piejūras zonas, pludmales un kāpas. No Latvijas kampaņā “Save Our Sea” jau ir pieteikušas dalību sešas pašvaldības: Rīga, Jūrmala, Liepāja, Ādažu novads, Talsu novads un Valmieras novads.

Iesaisties kampaņā “Save Our See”, kas notiek līdz 16. septembrim, un tiekamies Pasaules talkā!