Iesaistoties kampaņā “Save Our Sea”, Jūrmala pievērš uzmanību Baltijas jūras ūdeņu kvalitātei

08.09.2023 Jaunumi

Baltijas jūra un mūsu skaistās pludmales ir ne vien Latvijas iedzīvotāju lepnums, bet arī būtisks tūrisma objekts. Tāpēc svarīgi rūpēties par tīru un sakārtotu vidi un darīt visu iespējamo, lai mazinātu piesārņojumu gan jūrā, gan piekrastē. Tāpēc Jūrmala ir iesaistījusies kampaņā “Save Our Sea”, lai pievērtu iedzīvotāju uzmanību Baltijas jūras piesārņojuma problēmai. Jūrmala ir viena no sešām Latvijas pašvaldībām, kura šogad piedalās kampaņā.

Pašvaldības darbs ir vērsts uz šo unikālo dabas resursu saglabāšanu. Neaizmirsīsim, ka Jūrmalu no vienas puses ieskauj Baltijas jūras Rīgas līča ūdeņi, no otras – Lielupe. Ūdeņu tuvums ir magnēts, kas sinerģijā ar pilsētas infrastruktūru piesaista viesus, kas ierodas Jūrmalā baudīt dabas resursu sniegtās iespējas. Tādēļ ir pašsaprotami, ka pilsēta piedalās šajā starptautiskajā iniciatīvā mūsu kopīgam mērķim – tīrai Baltijas jūrai!

Jekaterina Milberga, Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Attīstības pārvaldes Stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītāja:“Jūrmala jau tagad iegulda daudz darba tīras pilsētvides uzturēšanā. Ar pašvaldības līdzfinansējumu tiek īstenoti apjomīgi ūdenssaimniecības attīstības projekti, nodrošinot individuālo lietotāju sadzīves kanalizācijas pieslēgšanu pilsētas centralizētajiem tīkliem un vides prasībām atbilstošu notekūdeņu attīrīšanu. Šķirojam atkritumus, lai mazinātu to kaitīgo ietekmi uz vidi un atkritumu apjomu, – esam pirmā pašvaldība, kas uzsāka atkritumu apsaimniekošanu pēc svēršanas metodes. Tomēr viena lieta ir darbi, ko mēs varam izdarīt kā pašvaldība, otra, daudz būtiskākā – kā pret apkārtējo vidi izturas un kā par to rūpējas  ikviens no mums. Ja vēlamies savu pilsētu saglabāt zaļojošu, skaistu un tīru, lai tajā būtu patīkami dzīvot mums pašiem un dabas sniegtās priekšrocības – jūras un upes tuvumu, veselīgo piejūras gaisu un priežu mežus, balto smilšu pludmales, avotu dziednieciskos ūdeņus  un ārstnieciskās dūņas – piesaistītu arī viesus, mums katram individuāli ir jābūt atbildīgam pret vidi, kurā dzīvojam.”

Jūrmalas pašvaldība ir izveidojusi, labiekārtojusi un uztur 13 oficiālas peldvietas pie jūras un pie Lielupes, katrā no tām atbilstošā kvalitātē tiek nodrošinātas vides prasības. Gan pludmalē, gan pie izejām uz jūru ir izvietotas atkritumu tvertnes, peldsezonā pludmalē katru dienu tiek savākti atkritumi un no jūras izskalotie izmeši, arī daudz dažādu sīku atkritumu – izsmēķi, plastmasas pudeļu korķīši, polietilēna maisiņu atliekas utt.

“Šķiet, ikdienā cilvēki neaizdomājas, ka šie it kā sīkie, zemē nomestie atkritumi satur cilvēka organismam un dabai kaitīgas vielas, kas uzkrājas vidē un ar gruntsūdeņiem nonāk mūsu upēs un jūrā. Tāpēc šajā iniciatīvā vēlamies uzrunāt, iedzīvotājus, rosināt aizdomāties, kā katra mūsu darbība un rīcība var ietekmēt vidi,” uzsver Jekaterina Milberga.

Kampaņā “Save Our Sea” jau iesaistījušās pilsētas un to iedzīvotāji Somijā, Ālandē, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā, Dānijā un Vācijā.

“Save Our Sea” ir 2023. gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas Tallinas, Helsinku un “Let’s Do It World” kopīgs darbs. Mērķis ir pievērst uzmanību Baltijas jūras vides problēmām un rosināt piekrastē dzīvojošos rīkoties pašiem un sakopt Baltijas piejūras zonas, pludmales un kāpas. No Latvijas kampaņā “Save Our Sea” jau ir pieteikušas dalību sešas pašvaldības: Rīga, Jūrmala, Liepāja, Ādažu novads, Talsu novads un Valmieras novads.

Iesaisties kampaņā “Save Our See”, kas notiek līdz 16. septembrim, un tiekamies Pasaules talkā!