16. Lielā Talka Latvijā ir atklāta!

22.04.2023 Jaunumi

Šorīt, 22. aprīlī, Mangaļsalā ar Valsts prezidenta Egila Levita uzrunu, motivējošiem ceļa vārdiem no talkas vadītājas Vitas Jaunzemes un dziesmām tika atklāta Lielā Talka, kas Latvijā notiek jau 16. gadu pēc kārtas. Šogad Mangaļsalā notiekošo talku varam uzskatīt par vēsturisku, jo tajā pirmo reizi iesaistījies tiek daudz Latvijā rezidējošu vēstniecību. Kopā ar Valsts prezidentu šodien talkos 22 valstu vēstniecību pārstāvji un vēstnieki.

Lielās Talkas atklāšanas pasākumā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme un mūziķis Jānis Stībelis. Viņš arī parūpējās, lai talkotāji darbā dotos dziesmu un laba noskaņojuma iedvesmoti.

Valsts prezidents Egils Levits, uzrunājot visus Latvijas talkotājus, uzsvēra: “Mūsu valsts un tās iedzīvotāji ir vērsti uz to, lai dzīvotu saskaņā ar dabu. Te ir divi aspekti. Pirmkārt, mēs mēģinām likvidēt visu to kaitējumu, ko cilvēks dabai ir nodarījis, jo dabai ir savas tiesības. Otrkārt, mēs veidojam vidi, lai daba varētu attīstīties. Iet talkā ir ļoti sena latviešu tradīcija, ko Vita Jaunzeme un domubiedri ir atdzīvinājuši ne tikai visā Latvijā, bet arī Pasaulē. Arī 22 vēstniecību pārstāvji un vēstnieki, kas šodien piedalīsies talkā, liecina, ka mūsu ideja par dzīvošanu saskaņā ar dabu, izplatās visā pasaulē, un tas ir pilnīgi dabiski. Apsveicu visus, kas šajā skaistajā rītā talkos un domāju, ka šis būs gan simbolisks, gan praktisks pienesums Latvijas vides uzlabošanā.”

Savukārt Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, iedvesmojot talkotājus, teica, ka ir ļoti daudz pieteiktu talkas vietu, no kurām izvēlēties, bet arī solotalkotāji aicināti pievienoties – veikalos RIMI maisi joprojām ir pieejami. “Arī tik labi laikapstākļi talkas dienā ir jau sena tradīcija un izskatās, ka arī šogad būs ļoti skaista talka. Mēs gribam ierādīt, ka talka var kļūt par labu komandas saliedēšanās pasākumu. Arī šodien šeit, Mangaļsalā, kur mums pievienojušies ir vēstniecību pārstāvji un vēstnieki, notiks sacensība, kuras ietvaros visi tiks sadalīti komandās, un tā komanda, kura savāks visvairāk atkritumu, dāvanā saņems milzīgu maisu saldumu. Tie, kas vēl sēž uz dīvāna – ceļamies un ejam dabā!,” saka Vita Jaunzeme.

Mūziķis Jānis Stībelis aicināja visus šodien talkot atzīmējot, ka laiks šodien ir brīnišķīgs: “Tāpēc nesēdēsim mājās, bet iziesim ārā, paskatīsimies, kas notiek apkārt un sakopsim savu mīļo Latviju.”

Lielajā Talkā šogad pieteiktas 1139 talkošanas vietas visā Latvijā. Tāpat pieteiktas arī aptuveni 180 SOLO talkas. Visus, kuri izlēmuši piedalīties talkā tikai šorīt, aicinām meklēt tuvāko reģistrēto talkas vietu lielās talkas mājas lapā www.talkas.lv sadaļā “Liels Talkas karte’23”: https://talkas.lv/apstiprinatas-talkas/.

Atzīmējot Lielo Talku, aicinām sekot līdzi talkas norisei arī attālināti. No plkst. 11:00 līdz 14:00 būs skatāma tiešraides diskusija no TV24 dabas studijas Mangaļsalā, kuras ietvaros ar ekspertiem runāsim par vides jautājumiem un Zaļā kursa izaicinājumiem. Savukārt no plkst. 18.00 – 19.00 aicinām sekot līdzi Lielās Talkas tiešraidei no TV 3 studijas, kur diskutēsim par uzņēmējdarbību, pilsonisko iesaisti un pilsonisko atbildību Zaļā kursa ietvaros.

Par Lielo talku: Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma Valsts prezidents Egils Levits. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums talkas@talkas.lv, vai arī dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielaTalka2023 #ParzaļuLatviju #ZaļaLatvijaZaļaPasaule

Zaļa Latvija = Zaļa Pasaule! Dodamies talkot!