22 ārvalstu vēstniecības talkos kopā 22. aprīļa Lielajā Talkā

03.04.2023 Jaunumi

Šogad Lielā Talka ir spērusi jaunu soli kustības attīstībā, iesaistot talkošanā ne vien Latvijas sabiedrību, valsts un pašvaldību iestādes, bet arī ārvalstu pārstāvniecības mūsu valstī. Šopavasar savu dalību talkā ir apstiprinājušas 22 ārvalstu vēstniecības.

Atsaucoties Zviedrijas Karalistes vēstnieces Latvijā Kārinas Hēglundes (Karin Höglund) un Īrijas vēstnieces Latvijā Īmeras Frīlas (Eimear Friel) aicinājumam, Lielajā Talkā šogad piedalīsies arī Slovēnijas Republikas, Slovākijas Republikas, Nīderlandes Karalistes, Francijas Republikas, Japānas, Moldovas Republikas, Korejas Republikas, Ungārijas Republikas, Grieķijas Republikas, Norvēģijas Karalistes, Gruzijas, Dānijas Karalistes, Amerikas Savienoto Valstu, Vācijas Federatīvās Republikas, Turcijas Republikas, Itālijas Republikas, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes, Šveices Konfederācijas un Igaunijas Republikas vēstniecības.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Man ir patiess prieks, ka Lielā Talka gadu no gada aug un tajā iesaistās arvien vairāk cilvēku. Šis ir 16. gads kopš visā Latvijā notiek Lielā Talka.  Mūsu mērķis bija padarīt Latviju zaļāku, sakoptāku un veselīgāku. Taču Talka pārvērtās par iespaidīgu kustību, kas ieguva tik lielu atbalstu sabiedrībā, ka nešauboties turpināsim iesākto. Lielā Talka kļūst arvien lielāka, tajā piedalās arvien vairāk jaunu dalībnieku un to atbalsta arvien vairāk partneru. Taču šis pavasaris ir īpašs. Mūsu talcinieku pulks papildinājies ar ļoti nozīmīgiem draugiem – 22 ārvalstu vēstniecībām, par ko vislielākais paldies jāsaka Zviedrijas un Īrijas vēstniecēm.”

Līdz ar vēstniecībām, arvien vairāk dažādu starptautisko institūciju, kuras darbojas Latvijā, vēlas piedalīties talkā. Piemēram, šogad talcinieku vidū būs Eiropas Elektronisko komunikāciju regulators un arī Eiropas Savienības mājas darbinieki.

Šāda pilsoniskā aktivitāte un iesaiste ir nopietns rādītājs, kas demonstrē sabiedrības patiesās vēlmes dot savu ieguldījumu Latvijas dabas sakopšanā un apzaļumošanā. Šogad Lielajā Talkā piedalās visas Latvijas pašvaldības, izņemot Ogres novadu.

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība (ONPSAB), informēja Lielās talkas organizatorus, ka tā ir iesniegusi iniciatīvu sabiedrības līdzdalības platformā www.manabalss.lv, lai Ogres novads netiktu izslēgts no Lielās Talkas aktivitātēm. Lai šo jautājumu iekļautu domes sēdes darba kārtībā, Ogres novada gadījumā ir jāsavāc 300 balsis.

Lielā Talka saņēma no biedrības vēstuli, kurā tostarp minēts sekojošais: “Mūsuprāt, tas ir sasniedzams mērķis – īpaši laikā, kad sniegs nokusis un acīm paveras cilvēku sastrādātais, turklāt pārējā valsts arvien vairāk sāk runāt par talkošanu. Daļa iedzīvotāju pauž savu neapmierinātību sociālajos tīklos, ka viņiem liegta dalība šajā tradicionālajā notikumā. Lēmums ir pieņemts, šķietami, vienpersoniski, kas neatbilst labas pārvaldības pamatprincipiem.  Parakstu vākšana būs laba iespēja aktualizēt diskusiju par saistītām tēmām – piesārņojums, nepieciešamība pēc nemitīgas iedzīvotāju izglītošanas, atkritumu savākšanas sistēma novadā,” skaidro ONPSAB valdes locekle Elīna Grīnhofa.

Balsojums platformā manabalss.lv jau ir sācies:  https://manabalss.lv/par-ogres-novada-dalibu-lielaja-talka/show.

“Mēs kā organizatori ļoti ceram, ka Ogres novada pašvaldība izvērtēs iedzīvotāju vēlmes un pieņems lēmumu, kas apmierinās visas puses – gan sabiedrību, gan pašvaldību. Mūsuprāt, Ogres novadam nevajadzētu tikt izslēgtam no Lielās Talkas aktivitātēm, īpaši, ja to nevēlas Ogres novada iedzīvotāji.” uzsver Vita Jaunzeme.

Kā ziņojām, šogad Lielā Talka notiks 22. aprīlī. Aicinām visus piedalīties Latvijas sakopšanas un labiekārtošanas talkās! Iedvesmosim viens otru labiem darbiem, lai mūsu visu kopīgā vide kļūtu arvien skaistāka un sakoptāka.