Piektā Pasaules talka Latvijā ir atklāta!

17.09.2022 Jaunumi

Piektā Pasaules talka Latvijā ir atklāta!

Šorīt, 17. septembrī, pie Brīvības pieminekļa ar motivējošām uzrunām un dziesmām tika atklāta Pasaules talka jeb “World Cleanup Day”, kas Latvijā un pasaulē notiek piekto gadu pēc kārtas. Turpinot tradīcijas, arī šogad iedzīvotāji ir aicināti piedalīties akcijā “Laimes koki”, kā arī piedalīties piejūras sakopšanas talkās Vecāķos un Engures pagastā, pievienoties talkai Bišumuižā vai talkot citviet Latvijā.

Šogad kopumā Pasaules talkā piedalās 191 viena pasaules valsts, vienojot miljoniem brīvprātīgo, lai kopā samazinātu globālo piesārņojumu un rūpētos par pasaules ilgtspēju. Organizācijas mērķis ir iesaistīt 5% no visas pasaules iedzīvotājiem sakopšanas talkās. Latvija jau piekto gadu pēc kārtas ir daļa no Pasaules talkas kustības. Gluži kā iepriekšējos gados, 12. septembrī Trapenē tika atklāts trešais Laimes koku parks. Taču akcijas ietvaros šādi parki šoruden taps arī Viļānos un Krāslavā. Savukārt šodien iedzīvotāji ir aicināti piedalīties akcijā “Laimes koki” un iestādīt vai iesēt savu koku, kas kļūtu par ieguldījumu pasaules ekosistēmas atjaunošanā un padarītu Latviju skaistāku un zaļāku. Tāpat ikviens talkot gribētājs var piedalīties kādā no sakopšanas talkām – piejūras sakopšanas talkā Vecāķos (Rīga), kādā no Engures pagasta talkām vai kopā ar Latvijas Paralimpisko komiteju labiekārtot teritoriju Bišumuizā.

Pasaules talkas atklāšanas pasākumā pie Brīvības pieminekļa piedalījās Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, pulciņa “Zaļā pēda” audzēkņi ar vadītāju Indru Siksaliete, kura uzsvēra, ka svarīgi ir jau no mazotnes mācīt bērniem to, kā rūpēties par vidi. Savukārt ar muzikālu priekšnesumu Pasaules talkas atklāšanu noslēdza folkloras studija “Banga”.

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece uzsver: “Vesels cilvēks var dzīvot veselā pasaulē. Vides piesārņojums joprojām pieaug un nereti tas kļūst par iemeslu veselības problēmām, tieši tāpēc sabiedrībai ir nepieciešams atbildīgāk iesaistīties dažādās vides sakopšanas aktivitātēs. Man ir liels gandarījums par to, ka Lielās Talkas un Pasaules talkas ietvaros cilvēki pievienojas aicinājumam talkot un sakopt vidi sev apkārt, jo tā mēs palīdzam ne tikai dabai, bet arī paši sev. Es ceru, ka arī šīs dienas beigās mēs varēsim pateikt sev paldies par to, ka esam padarījuši Latviju tīrāku un veselāku!”

“Jau iepriekšējos gados Pasaules talkas jeb “World Cleanup Day” organizatori ir atzinīgi novērtējuši Latvijas iesaisti talkas aktivitātēs. Šogad, Pasaules talkas ietvaros mēs esam atklājuši jau trešo Laimes koku parku Latvijā, un arī šodien aktīvi piedalīsimies sakopšanas un labiekārtošanas talkās, kā arī sniegsim savu ieguldījumu ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā stādot “Laimes kokus”. Man ir liels prieks, ka Latvijas iedzīvotāji turpina atbildīgi iesaistīties Pasaules talkas aktivitātēs jau piekto gadu pēc kārtas un ceru, ka ikviens talkotājs šodien izjutīs prieku par paveikto darbu un izbaudīs kopā būšanu!” novēl Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Finanšu ministrs Jānis Reirs aicina: “Koku stādīšana ir ļoti laba latviešu tradīcija. Un tas nav nekāds brīnums, ka koki latviešu sirdij ir īpaši tuvi, jo mēs jau gadu simtiem esam dzīvojuši mežainos apvidos. Koka stādīšana ir svētīgs darbs, ko rosinu paveikt ikvienu. Novēlu katram atrast pareizo vietu un iestādīt savu koku – pie mājas, savos vai draugu īpašumos, “Laimes koku” parkā vai citur, un to kopt un apciemot. Tā, lai izaug lieli, spēcīgi koki un skaisti parki!”

Atzīmējot Pasaules talku, aicinām sekot līdzi talkas norisei arī attālināti. No plkst. 12:00 līdz 14:00 kanālā RigaTV24 būs skatāma tiešraide no talkas Bišumuižā, kuras ietvaros atskatīsimies uz Pasaules talkas pirmsākumiem un informēsim par talkas dienas aktivitātēm un runāsim par to, kā saglabāt mūsu dabu tīru un veselu. Savukārt, noslēdzoties Pasaules talkas dienai Latvijā, plkst. 18:00 kanālā TV3 Life norisināsies diskusija “Vides kultūra kara apstākļos”, kurā piedalīsies Lielās Talkas organizatori, sadarbības partneri un eksperti.

Par saviem zaļajiem darbiem aicinām rakstīt uz talkas@talkas.lv, vai arī dalīties ar tiem sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay2022 #Laimeskoki

Svinam un darām Latviju zaļu!