Pasaules talkas ietalkošanas pasākumā Ukrainas vēstnieks aicina uz talku Ukrainas valstspiederīgos Latvijā

14.09.2022 Jaunumi

Pasaules talkas ietalkošanas pasākumā Ukrainas vēstnieks aicina uz talku Ukrainas valstspiederīgos Latvijā

Šodien, 14. septembrī, spītējot rudens drēgnumam, Kronvalda parkā tika aizvadīts Pasaules talkas ieskandināšanas pasākums, kura laikā tika iesēti nākamie dižkoki – ozoli, kuri savus asnus dzīs jau nākamgad un kurus ar dziesmām stiprināja ukraiņu dziedātāja Anastasija Vasilenko. Savukārt šīs nedēļas nogalē, 17. septembrī, atzīmējot Pasaules talku, ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iestādīt vai iesēt savu Laimes koku.

Turpinot iesāktās tradīcijas, arī šogad Pasaules talkas ietvaros Latvijā tika veidoti Laimes koku parki. Šīs nedēļas sākumā trešais Laimes koku parks tika atklāts Smiltenes novada Trapenē. Savukārt Pasaules talkas dienā iedzīvotāji ir aicināti individuāli iesēt un iestādīt savus laimes kokus. Lai gan parasti atkritumu vākšanas talkas tiek organizētas pavasarī, sestdien sakopšanas talka notiks Bišumuižā, kur tiks labiekārtota Latvijas paralimpiskās komitejas teritorija, kurā ar laiku plānots izveidot specializētu sporta kompleksu.

Pasaules talkas ieskandināšanas pasākumā piedalījās un savus nākamos dižkokus iestādīja Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko, AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības vadītāja Līga Abizāre, “Mežpils alus” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme. Pasākuma ietvaros biedrības „Ukrainas studiju centrs” vadītāja un Latvijā dzīvojošu ukraiņu konfederācijas „VICHE” pārstāve Viktorija Prituļaka uzsvēra, ka ukraiņu tauta novērtē, ka viņiem ir sniegta iespēja atrast pagaidu mājas Latvijā. Un paužot savu pateicību latviešiem par atbalstu, arī Ukrainas iedzīvotāji ir gatavi un vēlas palīdzēt, un iesaistīties aktivitātēs Latvijā, lai šādi izteiktu savu pateicību. Savukārt ar savām pārdomām dalījās arī dziedātāja no Ukrainas Anastasija Vasilenko, paužot to, ka ļoti cer, ka pēc kara beigām arī Ukraina varēs atkal tapt tīra un skaista. Kā arī izteica pateicību latviešiem par sniegto atbalstu un cer, ka vietējie spēs palīdzēt arī Latvijai.

„Ļoti simboliski, ka šajās dienās mēs runājam par teritoriju atbrīvošanu un tīrīšanu. Šobrīd visa pasaule palīdz Ukrainu attīrīt no politiskās nekārtības. Latvija ir sniegusi lielu un nozīmīgu atbalstu ukraiņiem, gan sniedzot humāno palīdzību, kā arī uzņemot mūsu valsts iedzīvotājus pie sevis Latvijā. Tāpat arī Harkivas apgabalā šobrīd atrodas desmit latvieši, kas sniedz militāru un fizisku atbalstu. Novēlam viņiem izturību un stipru veselību! Savukārt Latvija pie mums ir vērsusies ar vienkāršāku lūgumu – palīdzēt sakopt Latvijas Paralimpiskās komitejas teritoriju Bišumuižā. Tāpēc es ikvienu aicinu pateikt paldies Latvijai par sniegto atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri kara dēļ ir nonākuši šeit, piedaloties sakopšanas talkā, jo arī sportā mēs esam vienoti. Atbalstīsim viens otru!” aicina Ukrainas vēstnieks Latvijā, Oleksandrs Miščenko.

„Latvijas valsts meži” Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre piebilst: „Ik dienu rūpējoties par mežiem, „Latvijas valsts meži” ar savu darbību veido stiprāku Latviju un Eiropu. Gan domājot par ekonomisko ieguldījumu, gan veicinot zaļās domāšanas attīstību. Arī tā ir daļa no demokrātijas procesa, jo sniedz iespēju cilvēkiem dzīvot tīrā vidē un risināt vides jautājumus atklātā veidā. Šodien mēs iestādījām ozolus, par ko ir liels gandarījumus, jo folklorā ozols ir spēka simbols. Ne velti ozols ir koks, kas aug simtiem gadu, tāpēc ceru, ka šie ozoli priecēs un stiprinās arī mūsu bērnus uz mazbērnus.

„Šobrīd ļoti aktuāla tēma ne tikai Latvijā un pasaulē ir ilgtspēja. Tā ir nozīmīga daļa arī no mūsu uzņēmuma stratēģijas, jo tās principi tiek ieļauti ražošanas procesā, darbinieku izglītošanā, kā arī tā ļauj veidot vērtīgas sadarbības. Esam priecīgi, ka „Mežpils alu” un Lielo talku vieno jau trīs gadu ilga draudzība. Tas, protams, uzliek lieku atbildību arī mums, jo zinām, ka ne vienmēr mūsu produkti nonāk atkritumu tvertnēs vai labākajā gadījumā depozīta sistēmā. Paldies Lielajai talkai, par to, ka pateicoties tai, mēs varam pievērst uzmanību aprites ekonomikai un kopā veicināt to, lai atkritumi nonāktu īstajā vietā, nevis dabā,” uzsver Ieva Anita Rieksta, „Mežpils alus” zīmola vadītāja.

Vita Jaunzeme, Lielās talkas vadītāja un Pasaules talkas organizatore Latvijā stāsta: „Šogad Pasaules talkas ietvaros mēs būsim izdarījuši ļoti daudz labu darbu! Esam atklājuši trešo Laimes koku parku Latvijā, un veidosim vēl divus. Kā arī, atšķirībā no citiem gadiem, piedalīsimies sakopšanas talkā, kur kopā ar Latvijas paralimpisko komiteju savāksim un labiekārtosim Bišumuižas teritoriju, lai veicinātu iespēju ātrāk izveidot paredzēto sporta kompleksu. Lai gan Pasaules talka vēl tikai būs, vēlos pateikt sirsnīgu paldies organizācijām un pašvaldībām, kas palīdz padarīt mūsu mīļo Latviju zaļāku un sakoptāku!”

Par Pasaules talku:

Laimes koku stādīšana kā Latvijas līdzdalības forma Pasaules talkā izvēlēta tādēļ, ka kokiem ir būtiska loma planētas klimata līdzsvara uzturēšanā un cilvēkam veselīgu dzīves apstākļu nodrošināšanā, un Latvija ar savām dižkoku tradīcijām rāda piemēru, ka koku var ne tikai iestādīt, bet rūpes par to var kļūt par ilgtspējības un labas dzīves simbolu gan katram individuāli, gan dzimtai un visai sabiedrībai kopumā. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet talkas@talkas.lv, vai arī padalieties ar tiem sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay2022 #Laimeskoki.

Laimes koku karte, atzīmē savu dalību šeit: https://talkas.lv/laimes-koki/

Tiekamies Pasaules talkā 17. septembrī! Svinam un darām Latviju zaļu!