Lielās Talkas ietvaros šogad izdalīti gandrīz 90 000 solo talkas maisi un vairāk kā 300 000 maisi nogādāti pašvaldībām

14.06.2022 Jaunumi

Šī gada 30. aprīlī jau 15. reizi Latvijā norisinājās Lielā Talka. Apkopojot Lielās Talkas norises reģistrētos datus, kopumā tika pieteiktas 1214 talkas vietas – 1001 publiskās atkritumu savākšanas un labiekārtošanas talkas, 213 SOLO talkas, kas sevī ietver DUO un ģimenes talkas. Talkas ietvaros ar „Rimi” atbalstu līdz talkas dienai tika izdalīti teju 90 tūkstoši SOLO talkas maisu, savukārt pašvaldībām tika nogādāti vairāk kā 300 000 tūkstoši talkas maisi.

Atzīmējot Lielās Talkas norises 15. gadu, šogad bija iespēja atgriezties pie sākotnējā talkošanas formāta – publiskajām talkām, kuru norise pēdējo gadus bija ierobežota. Kopumā šīs talkas ietvaros tika pieteikta 1001 publiskā talka, no tām 745 bija atkritumu vākšana, bet 426 labiekārtošanas talkas (skaitā iekļautas apvienotās atkritumu vākšanas un labiekārtošanas talkas). Savukārt oficiāli reģistrētas tika 213 SOLO talkas. Jāatzīmē, ka Lielā Talka ir kļuvusi par neatņemamu pavasara tradīciju, taču ne visi talkotāji savas talkas vietas reģistrē, tāpēc precīzs talkotāju skaits nav zināms. Kā liecina “Rimi Latvia” apkopotie dati, šogad SOLO talkotājiem tika izdalīti gandrīz 90 tūkstoši solo talkas maisu, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pērn. Savukārt pašvaldībām tika nogādāti vairāk kā 300 000 tūkstoši talkas maisi.

“Lai veicinātu iedzīvotāju iesaisti rūpēs par vides tīrību un ilgtspējību, nozīmīga loma ir tam, lai šis process būtu ērts un viegli sasniedzams. Esam gandarīti, ka šogad “Rimi Latvia” bija iespēja nodrošināt vienkāršu, talkotājiem pielāgotu sistēmu, SOLO talkas maisu saņemšanai. Kopumā visā Latvijā tika izdalīti gandrīz 90 tūkstoši SOLO talkas maisu, kas apliecina, Lielā Talka joprojām ir nozīmīga tradīcija mūsu valsts iedzīvotājiem, un  rūpes par vidi ir svarīga ikdienas sastāvdaļa lielai sabiedrības daļai.” stāsta Juris Šleiers, “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītājs.

Savukārt pēc pieteikto vietu kartes, šogad lielākā talkotāju aktivitāte ir bijusi Pierīgas reģionā un Latgalē. Viens no ilggadējiem Lielās Talkas partneriem ir SIA “Getliņi EKO”, kas šī gada talkas ietvaros nodrošināja atkritumu pieņemšanu no 11 Pierīgas pašvaldībām – Rīgas, Ādažu, Bauskas, Ķekavas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas. Kā informē SIA “Getliņi EKO” valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns, šogad Getliņu poligonā tika pieņemtas 130,47 tonnas Lielās Talkas laikā savākto atkritumu no deviņām pašvaldībām. Ievesto talkas atkritumu apjoma ziņā aktīvākās ir bijušas Ropažu novada pašvaldība, Rīgas pilsētas pašvaldība un Siguldas novada pašvaldība.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsver: “Atzīmējot Lielās Talkas norises 15. gadu, ir liels prieks par to, ka iedzīvotājiem ir vēlme līdzdarboties, lai Latviju padarītu zaļāku un sakoptāku – gan plašākā lokā, gan individuāli. Var droši apgalvot, ka talkošana ir kļuvusi par neatņemamu pavasara aktivitāti. Šo gadu laikā esam sapratuši, ka ir svarīgi sniegt iespēju iedzīvotājiem piedalīties aktivitātēs sev ērtā un patīkamā formātā, un šobrīd mums tas ir izdevies. Lai gan talkas laikā vairāk tiek organizēti atkritumu vākšanas darbi un savākto atkritumu daudzums ir liels, joprojām aktuālas ir arī labiekārtošanas talkas, kuru ietvaros tiek uzlabotas un sakārtotas publiskas teritorijas, kas ir vērtīgs ilgtermiņa ieguldījums. Esmu pārliecināta, ka turpinot mērķtiecīgu sabiedrības izglītošanu mēs varēsim likt ar vien lielāku akcentu uz vides labiekārtošanas un apzaļumošanas jautājumiem.”

Par Lielo Talku: Lielā Talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai organizē sakopšanas un labiekārtošanas talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās Talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma Valsts prezidents Egils Levits.

Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv vai dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielāTalka2022 #Espiederunakotnei #parzaluLatviju

Uz tikšanos Pasaules talkā 17. septembrī!

Foto (autors Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja).