Celies, posies, iesaisties – Lielā Talka atklāta!

30.04.2022 Jaunumi

Šogad jau 15. reizi visā Latvijā norisināsies Lielā Talka. Ar iedvesmojošām uzrunām un dziesmām pie Brīvības pieminekļa tika atklāta Lielā Talka. Līdzīgi kā pērn, šogad talkotāji ir aicināti piedalīties SOLO (tai skaitā DUO un ģimenes) talkās, kā arī piedalīties publiskās vides sakopšanas un labiekārtošanas talkās. Savukārt šī gada talkas dienas ir vadmotīvs ir “Celies, posies, iesaisties!”.

Lielās Talkas atklāšanas pasākums norisinājās pie Brīvības pieminekļa. Tā laikā ar iedvesmojošām runām sabiedrību uzrunāja Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, Latvijas Valsts prezidents un Lielās Talkas patrons Egils Levits ar kundzi Andru Leviti, kā arī Rīgas Jauno tehniķu centra pulciņa “Zaļā pēda” vadītāja Indra Siksaliete ar audzēkņiem. Savukārt ar skanīgām dziesmām talkot iedvesmoja diriģents Ints Teterovskis ar jauniešu kora “BALSIS” dalībniekiem.

Uzrunājot sabiedrību, Valsts prezidents uzsvēra, ka talkošana savā ziņā pieder pie latvietības, ko apstiprina arī Satversmē rakstītais: katra cilvēka pienākums ir rūpēties par dabu un vidi. “Ja mēs ieskatāmies mūsu tautas vēsturē, folklorā un kultūrā, cilvēki vienmēr ir gājuši cits citam palīgā talkot uz lauka. Tā ir mūsu tradīcija, ko esam nesuši arī pasaulē – jau vairāk nekā 150 valstīs ir iesakņojusies mūsu talkošanas kustība. Ar šo kustību mēs dodam savu pienesumu citām tautām, lai tās vairāk rūpējas par savu vidi un dabu. Tas ir Latvijas ieguldījums pasaulē,” saka Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicina: “Lielā Talka šodien notiek jau 15. reizi pēc kārtas un liela daļa sabiedrības ir augusi kopā ar šo tradīciju. Ir patiess gandarījums par to, ka neraugoties uz apstākļiem, visu šo gadu garumā, Lielā Talka joprojām ir nozīmīgs datums ik gadu, kad visa Latvija vienojas, lai paveiktu labus darbus. Lai ikvienam šodien enerģija un iedvesma pielikt savu roku, lai virzītos tuvāk mērķim – Latvijā kā tīrāka un zaļākā valsts pasaulē!”.

Līdz 30. aprīlim Lielajā Talkā ir pieteiktas vairāk kā 1100 talkošanas vietas. Precīzāka informācija par kopā pieteikto talkas vietu skaitu būs pieejama pēc talkas, jo vēl šodien talkotājiem iespējams atzīmēt savas SOLO talkas.

Par Lielo Talku: Lielā Talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai organizē sakopšanas un labiekārtošanas talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās Talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma Valsts prezidents Egils Levits.

Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv vai dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielāTalka2022 #Espiederunakotnei #parzaluLatviju 

Celies, posies, iesaistes!