Jelgavā atklāts Latvijā un pasaulē otrais Laimes koku parks!

20.09.2021 Jaunumi

Šodien sirsnīgā atmosfērā Jelgavā, Pasta salā, notika Pasaules talkas jeb World Cleanup Day centrālais notikums – otra Laimes koku parka atklāšana Latvijā un pasaulē. Pasākuma ietvaros tika iestādīti divpadsmit koki, kurus stādīja Jelgavas pilsētas vadība, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, bijušais Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, Tokijas Olimpisko spēļu čempions Edgars Krūmiņš un Tokijas Paraolimpisko spēļu dalībnieks Edgars Bergs, skolēni, studenti, kā arī citu jomu pārstāvji. Valsts prezidenta Egila Levita vārdā ozolu parka iestādīja Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas pārstāvji.

Pasaules talka, kura veidojusies no Baltijas valstu talkošanas tradīcijām no jau ceturto rudeni pēc kārtas apvieno visu pasauli zem viena mērķa – padarīt mūsu planētu tīrāku, skaļāku un veselīgāku gan mums pašiem, gan nākamajām paaudzēm. Latvijā mēs esam spēruši soli uz priekšu, mums nu jau ceturto gadu ir divas talka – Lielajā talkā pavasarī mēs labiekārtojam savu dzīves telpu un vācam atkritumus, savukārt rudenī – stādam Laimes kokus. Mēs ceram, ka visa pasaule drīzumā arī būs gatava spert soli tālāk un domāt ne vien par atkritumu savākšanu, bet par koku, mūsu planētas “plaušu”, stādīšanu.

Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš: “Prieks, ka šodien Jelgavā esam sanākuši zaļi domājoši cilvēki un kopā uzsākuši Laimes koku parka izveidi Pasta salā. Lai iestādītie koki ir kā simbols zaļai, ilgtspējīgai mūsu planētas nākotnei! Arī mēs Jelgavā mērķtiecīgi strādājam, apliecinot virzību uz videi draudzīgu un zaļu pilsētu. Vairāk kā desmit gadu laikā, veicot  dažādus energoefektivitātes pasākumus, par 28 procentiem esam samazinājuši CO2 izmešu apjomu. Ieviešot LED gaismekļus, videi draudzīgāks kļuvis arī publiskais apgaismojums. Jau oktobrī  pasažieru pārvadāšanu pilsētas maršrutos izmantosim četrus elektroautobusus. Ejam soli tālāk un Jelgavas autobusu parks turpina izpēti par zaļās enerģijas – ūdeņraža – izmantošanu pilsētas sabiedriskajam transportam.”

Vita Jaunzeme, Pasaules talkas organizator Latvijā, Lielās Talkas vadītāja: “Ir būtiski apzināties, ka mēs dzīvojam uz vienas, mums visiem kopīgas planētas, par kuru esam atbildīgi mēs visi un katrs no mums atsevišķi. Ja ik dienas piedomās pie savas rīcības, nenometīs zemē papīru, pacels atkritumus, kurus atstājuši citi, iestādīs koku, sakops un apzaļumos savu apkārtni… tikai tad mēs varēsim teikt, ka mūsu sirdsapziņa pret zemi uz kuras dzīvojam ir tīra. Katru rudeni Pasaules talkas ietvaros mēs Latvijā stādām kokus. Turklāt tie nav parasti koki, tie ir Laimes koki. Iestādot šādu koku, mēs noslēdzam “paktu” ar mammu dabu – no savas puses mēs apliecinām, ka šo koku nenozāģēsim, bet gan aprūpēsim un saudzēsim gluži kā savu bērnu, no otras puses mūsu aprūpētais koks izaugs un dos skābekli un ēnu mums visiem. Aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, vai tas būtu talkas dienā vai jebkurā citā laikā, iestādīt savu “bērnu” un rūpēties par to, lai tas vēlāk rūpētos par mums uz visām nākamajām paaudzēm.”

Gints Kaminskis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis: “Mūsu uzdevums ir rūpēties par to, lai ikvienam ir iespēja dzīvot sakārtotā un tīrā vidē. Tas ir arī mūsu pienākums pret nākamajām paaudzēm – veidot, saglabāt sakārtotu vidi un arī nodot šo pienākumu mūsu pēctečiem. Apmeklējot Latvijas pašvaldības, es ik reizi pārliecinos, ka tās arī ikdienā rūpējas par to, lai to teritorijas būtu labiekārtotas, un lai šādā vidē būtu patīkami uzturēties gan vietējiem iedzīvotājiem, gan arī viesiem. Paldies arī Jelgavas pilsētai par tik nozīmīgas pilsētas vietas atvēlēšanu Laimes koku alejai!”

Lai gan šogad Latvijā tika atklāts jau otrais Laimes koku parks, aicinām pie tā neapstāties. Lūdzam visas pašvaldības rast iespēju savā teritorijā iedibināt šādus parkus, lai cilvēkiem būtu vieta iestādīt savu Laimes koku. Lielā Talka un Laimes koku akcija nav vienas dienas projekti, tas ir mūsu ieguldījums, lai nākamās paaudzes varētu dzīvot labākā, zaļākā un tīrākā Latvijā. “Laimes koku parks ir vieta, kas paredzēta ikvienam, tā ir vieta, kur tapt laimei un mieram, kur rasties idejām un mīlestībai par zaļu un laimīgu Latvijas nākotni. Manuprāt ir svarīgi domāt par saviem iedzīvotājiem, iespējām tos saliedēt un veidot savas pašvaldības vēsturi,” uzsver Vita Jaunzeme.

Svinīgo Pasaules talkas atklāšanas pasākuma ierakstu skaties šeit, bet tradicionālo Pasaules talkas noslēguma diskusijas tiešraidi, kurā piedalīsies talkas organizatori, sadarbības partneri un sabiedrībā pazīstamās personas, kas iestājas par zaļā un veselīga dzīvesveida veicināšanu – plkst.18.00 skaties.lv un 3Play.lv platformās.

Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet info@onecom-latvia.com, vai arī padalieties ar tiem sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki.

Seko Lielā Talka arī Facebook un Instagram sociālajos tīklos.

Lai izdevusies Pasaules talka! Visiem kopā un katram atsevišķi!