Rīgā pie Māras dīķa, iestādot šī gada pirmo Laimes koku, Lielā Talka kopā ar Astro’n’out ieskandina Pasaules talku

16.09.2021 Jaunumi

Trešdien, 15. septembrī, siltā un draudzīgā noskaņā, pie Māras dīķa tika ieskandināta Pasaules talka ar trešo tur iestādīto Laimes koku. Tas šogad ir “Rīgas Meži” sarūpētais vītollapu ozols. Pasaules talka, ko visā Latvijā jau ceturto gadu atzīmē ar Laimes koku stādīšanu, gaidāma jau šo sestdien, 18. septembrī. Pasākumu ieskandināja Astro’n’out soliste Māra Upmane-Holšteine.

Lielās Talkas organizatori aicina arī šogad Latvijas iedzīvotājus aktīvi iesaistīties pasaules lielākajā “zaļajā” notikumā – Pasaules talkas jeb World Cleanup Day aktivitātēs. Kustība, kas aizsākās 2008. gadā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, nu jau pulcē vairāk nekā 180 valstis vienota mērķa vārdā – lai padarītu mūsu planētu tīrāku un zaļāku. World Cleanup Day organizatoru “Let’s do it!” pārstāve Latvijā un Valsts prezidenta padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga norāda: “Es esmu lepna, ka mūsu talkošanas tradīcijas gadu gaitā ir ieguvušas tik plašu pasaules atzinību. Vides sakopšana un koku stādīšana ir par došanas prieku pasaulei. Mēs, protams, sākam ar savu sētu, ar savu valsti – Latviju, bet kopā mēs esam daļa no lielākas kustības, kas rūpējas par planētas nākotni un tās unikālās vides saglabāšanu. Tas ir apbrīnojami, ko mēs jau esam izdarījuši Latvijā un Baltijā. Naktī uz sestdienu Tālajos austrumos sāksies Pasaules talkas lielais vilnis, kas velsies pāri visai pasaulei un laika zonām – mēs būsim daļa no tā. Pasaulē ir vietas, kur talkas kustība tikai šobrīd aizsākas ar World Cleanup Day akciju, bet mums  tā jau ir daļa no kultūras un dzīvesveida. Ar Laimes koku stādīšanu mēs rādām pasaulei nākamo soli – mēs stādam ne vien kokus, mēs stādam ilgtspējīgu nākotni!”

Savukārt Pasaules talkas organizatore Latvijā, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme piebilst: “Ar katru aizvadīto Lielās Talkas pasākumu, ar katru iestādīto koku un sakopto pagalmu, ar katru draugu, kas nāk šīs kustības pulkā, mēs izsakām pateicību mūsu dabai un planētai. Saliedējoties, mēs sniedzamies tālāk pāri robežām un varam panākt vairāk. Laimes koku stādīšana ir unikāla un mīlestības pilna koku stādīšanas kustība, veltījums pasaulei un dabai. Šogad pie Māras dīķa mēs stādam jau trešo Laimes koku ar cerību, ka šis parks nākotnē pārtaps par īstenu Rīgas Laimes koku parku!”

Pasākumā piedalījās arī SIA “Rīgas Meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra: “Mūsu uzņēmumam ir prieks jau trešo gadu būt par šī pasaules notikuma daļu! Šis laiks nav viegls, bet tas dod mums spēku nākotnei,  māca citu attieksmi. Citādāk izturēties pret dabu, ar rūpēm un plašāku skatu raudzīties nākotnē. Arī Laimes koks, vītollapu ozols, ko mēs šodien stādam, nav izvēlēts velti – tas ir pirmais šīs sugas koks Rīgas parkos un dārzos, tas ir mūsu nākotnes dižkoks. Koks ir ātraudzīgs un jau pēc dažiem gadiem nesīs pirmās zīles. Es aicinu ik dienu ikkatru no mums domāt par to pēdas nospiedumu, ko mēs atstājam pēc sevis nākotnei!”

AS “Latvijas valsts meži” Komunikācijas projektu vadītāja Līga Abizāre, no savas puses, arī pateicās par ilggadējo un auglīgo sadarbību šī projekta ietvaros, vairojot un sakopjot Latvijas mežu mantojumu nākamajām paaudzēm. Latvijā šogad tika iestādīti vairāk nekā 29 miljoni koku ik gadu, kas ir neapšaubāms pienesums nākotnei un pasaulei arī Latvijas mērogā.

Lielās Talkas atbalstītāju “Mežpils alus” komunikācijas vadītājs Toms Kursītis atzīmēja sadarbības nozīmību vides sakopšanas un tās apzaļumošanas veicināšanā. “Svarīgi saprast, ka vides apzaļumošana, īpaši pilsētvidē, ir izaicinošs process. Tāpēc vēl nozīmīgāka kļūst sadarbība starp privāto, publisko un nevalstisko sektoru, kur katrs var sniegt savu pievienoto vērtību lielāku mērķu īstenošanā. Esmu drošs, ka ejam pareizajā virzienā, jo apzināmies gan šādu aktivitāšu vērtību, gan to pienesumu nākotnei,” uzsver Toms Kursītis.

Par siltu gaisotni pasākumā parūpējās Astro’n’out soliste Māra Upmane-Holšteine, piebilstot: “Man ir ļoti svarīgi, ka man ir iespēja ne tikai būt pie mikrofona kā dziedātājai, bet arī uzsvērt man un sabiedrībai nozīmīgas vērtības un domas. Domas, kas skar ilgtspējību, ko mēs atstāsim mūsu bērniem un kāda būs pasaule pēc mums. Es gribu ticēt, ka tā kļūs mazliet labāka, ka Latvija spēs sasniegt “zaļo” un “zaļāko” mērķi un ka darot labo, mēs soli pa solim, iesējot mazo sēklu savā ikdienas ritmā un stāstot labo saviem bērniem, kļūsim arvien tuvāki gan dabai, gan viens otram, gan arī mācēsim izstāstīt to lielo laimes stāstu. Šodien sperts ir ļoti brīnišķīgs solis, kurā man ir liels prieks būt klāt visu Astro’n’out vārdā.”

Laimes koku stādīšana kā Latvijas līdzdalības forma Pasaules talkā izvēlēta tādēļ, ka kokiem ir būtiska loma planētas klimata līdzsvara uzturēšanā un cilvēkam veselīgu dzīves apstākļu nodrošināšanā, un Latvija ar savām dižkoku tradīcijām rāda piemēru, ka koku var ne tikai iestādīt, bet rūpes par to var kļūt par ilgtspējības un labas dzīves simbolu gan katram individuāli, gan dzimtai un visai sabiedrībai kopumā. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet info@onecom-latvia.com, vai arī padalieties ar tiem sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki.

Laimes koku karte, piesaki savu dalību šeit: https://talkas.lv/laimes-koki/

Tiekamies Pasaules talkā 18. septembrī! Visi kopā un katrs atsevišķi!