Šogad pieteiks teju rekordliels talkas vietu skaits visā Latvijā – 1968 vietas!

24.04.2021 Jaunumi

 

Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, Latvijas iedzīvotāji šogad izrādījuši apbrīnas vērtu spēju saliedēties kopīga mērķa vārdā. Šogad Lielās Talkas mājas lapā oficiāli piereģistrēto talkas vietu skaits – 1968 – ir otrais augstākais kopš Lielās Talkas pastāvēšanas laika. Lielāks skaits pieteikto talku bijis tikai 2018. gadā – 2000 talkas vietas. No pieteiktajām talkām 1082 ir atkritumu savākšanas, 553 labiekārtošanas talkas un 333 SOLO talkas (kas sevī iekļauj SOLO, DUO un ĢIMENES talkas. 

 

Tāpat jāsaprot, ka ne visi cilvēki, kuri dodas talkot individuāli, atzīmē savas talkas. Vairāk informācijas par to, cik varētu būt solo talkotāju būs iespējams pateikt, pēc informācijas apkopošanas par SOLO talkas maisiem, kurus iedzīvotāji varēja saņem Maxima veikalos. Tomēr, pēc vakar apkopotajiem datiem, jau var teikt, ka visliekākais pieprasījums pēc solo talku maisiem bijis Kurzeme un Vidzemē.  

 

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Esmu gan pārsteigta, gan gandarīta par to, cik liela ir mūsu iedzīvotāju atsaucība, īpaši pašreizējos apstākļos. Acīmredzot, cilvēki ir noilgojušies pēc aktivitātēm, kopā būšanas un pozitīva noskaņojuma, ko talka pavisam noteikti nodrošina. Man ir jāsaka milzīga paldies mūsu koordinatoriem visās Latvijas pašvaldībās, par viņu paveikto lielo darbu, taču vislielākais paldies visiem talkotājiem. Jūs esat talkas virzītājspēks! Bez cilvēkiem, kuriem rūp mūsu zeme, lai tā būtu skaista, zaļa un sakopta, nebūtu arī Lielās Talkas. Pateicos jums visiem, par šodien paveikto fantastisko darbu Latvijas labā. Lielā Talka ir kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Domāju, ka šodien esam sasnieguši visus šos mērķus. Taču mums priekšā vēl ir lielāks mērķis – Latvijai ir jākļūst par zaļāko valsti pasaulē! Esmu droša, ka kopīgiem spēkiem mēs to paveiksim.” 

 

Arī Lielās Talkas koordinatori ir novērojuši lielo cilvēku līdzdalību talkā dažādos veidos gan organizējot dažādus kopīgus talkošanas pasākumus, ievērojot drošības noteikumus, gan talkojot individuāli un ģimenes lokā.  

 

Kristaps Určs, Preiļu novada Lielās Talkas koordinators: “Šogad Lielā Talka tik tiešām aptver visu Preiļu novadu! Novērojam lielu individuālo talku skaitu, kā arī daudz ģimenes talkas. Preiļu novada jauniešu centrs šogad rīko “plogginga” aktivitātes, lai šādā veidā gan ieinteresētu jauniešus piedalīties talkā un dažādotu tās noirsi, gan iesaistītu tos āra sporta aktivitātēs un veicinātu aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. Arī pašvaldības iestādes un to darbinieki iesaistās labiekārtošanas darbos un atkritumu vākšanā. Esam ļoti priecīgi un gandarīti par novada iedzīvotāju atbalstu un aktīvo dalību talkā!” 

 

Signe Ķerpe, Cēsu novada Lielās Talkas koordinatore norāda: “Šogad Lielās Talkas koordinātora amatā esmu pirmo reizi un esmu tiešām pārsteigta par tik lielu cilvēku iesaisti un iedzīvotāju interesi! Arī Turcijas vēstniecība Latvijā šogad talko Cēsīs – Gaujas piekrastē. Līdz pat šīs dienas rītam esam saņēmuši iedzīvotāju jautājumus par talkas pieteikšanas iespējām un tās norises kārtību šī brīža apstākļos, talkotāji arī augstu novērtēja iespēju saņemt maisus Maxima veikalos. Ievērojot piesardzību, pārsvarā tika pieteiktas individuālās vai ģimenes talkas, kā arī ir dažas kolektīvās atkritumu savākšanas talkas. Lielā Talka pavisam noteikti ir iedvesmas un pozitīvisma pilna sabiedriskā kustība!” 

 

Par Lielo talku: Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne tikai katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī. 2019. gada augustā patronāžu pārņēma jaunais Valsts prezidents Egils Levits. Par saviem zaļajiem darbiem rakstiet arī mums talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv, vai arī dalieties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielaTalka2021 #Espiederunakotnei #sakopsavusetu 

 

Tiekamies Lielajā Talkā 2022. gada 23. aprīlī! Lai jums spēks, veselība un izturība! 

 

Papildu informācijai: 

Nikola Matjušenko 

Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante  

mob.26431149  

e-pasts: nikola.matjusenko@onecom-latvia.com