Pie Brīvības pieminekļa iezaļumota Lielā Talka

22.04.2021 Jaunumi

Sagaidot Lielo Talku, kas norisināsies sestdien, 24. aprīlī, vakar pie Brīvības pieminekļa pozitīvā un radošā gaisotnē norisinājās Lielās Talkas ietalkošanas pasākums. Tā laikā tika sniegta informācija par Lielās Talkas norisi jau šo sestdien, kā arī pasākuma dalībnieki dalījās ar savām pārdomām par būtiskākajiem izaicinājumiem un darbiem, kas būtu jāveic, lai Latvija kļūtu par zaļāko valsti pasaulē. Ietalkošanas pasākuma noslēgumā pie Brīvība pieminekļa no stādu un ziedu podiņiem tika izveidots uzraksts “Par zaļu Latviju”, tā iezaļumojot talku un simbolizējot Lielās Talkas mērķi.  

 

Ietalkošanas pasākumā pie Brīvības pieminekļa piedalījās Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme, Finanšu ministrs Jānis Reirs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, kā arī “Latvijas valsts meži” Komunikācijas nodaļas vadītājs Tomass Kotovičs.

 

Šogad Lielā Talka norisināsies jau 14 reizi, pasākuma ietvaros talkas vadītāja Vita Jaunzeme atgādināja, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts veikt sakopšanas un labiekārtošanas darbus, lai Latviju padarītu vēl zaļāku un sakoptāku. Savukārt “Latvijas valsts meži” Komunikācijas vadītājs Tomass Kotovičs uzsvēra, ka mūsu sabiedrība ir pieņēmusi jaunu izpratni par būšanu dabā, kur var apvienot staigāšanu, skriešanu un citas aktivitātes brīvā dabā ar talkošanu un dabas atbrīvošanu no atkritumiem. Kā arī aicina ikvienu rūpēties par dabas tīrību ne vien Lielajā Talkā, bet arī ik dienas, lai ar mērķtiecīgiem darbiem samazinātu atkritumu daudzumu, kas ik gadu nonāk dabā. Tāpat viņš uzsvēra, ka pēdējos gados, kopš pandēmijas, Latvijas mežos pieaudzis arī atkritumu apjoms un atgādināja, ka cilvēkiem vajadzētu vairāk rūpēties par apkārtēju vidi, kurā mēs paši dzīvojam. Latvijas meži ir mūsu valsts bagātība, par ko nedrīkstam aizmirst.

 

Jānis Reirs, Finanšu ministrs: “Lielā Talka ir laba tradīcija, lai ne tikai savāktu atkritumus un sakoptu apkārtni, bet arī, lai domātu un diskutētu par vides tēmu plašāk. Aicinu visus šogad piedalīties talkā SOLO, DUO un Ģimenes formātā, neaizmirstot ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus!”

 

Artūrs Toms Plešs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: “Mūsu izvēles šodien veidos to vidi, kādā dzīvosim nākotnē. Latvija ir starp tām valstīm, kas īsteno izlēmīgu politiku dabai draudzīgu paradumu ieviešanā un pārmaiņu īstenošanā. Mēs esam gatavi pārkārtot savu ekonomiku tā, lai kopā ar pārējām ES valstīm sasniegtu izvirzītos klimata mērķus 2050. gadā. Arvien nozīmīgāk ir arī izglītot sabiedrību par to, kā katrs pats varam mazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumus. Jaunu mežu stādīšana, mežu atjaunošana, ko veic ne tikai valsts un privāto mežu apsaimniekotāji, bet jebkurš interesents, tostarp Lielās talkas dalībnieki, ir lielisks veids kā jebkuram pielikt roku cīņā ar klimata pārmaiņām.”

 

 “Salīdzinot ar pagājušo gadu, ir dubultos vietu skaits, no kurām Rīgas dome izvedīs atkritumus par saviem līdzekļiem – pilsētā būs 50 šādas vietas. Arī pašvaldības uzņēmums “Getliņi EKO” ir iesaistījies Lielajā Talkā – līdz 500 tonnām atkritumus kapitālsabiedrība pieņems par samazinātu cenu. Rīgas domi un Lielo Talku vieno vēlme dzīvot zaļākā vidē un iedzīvotājiem draudzīgākā pilsētā. Aicinu veidot ap sevi tīru vidi un talkot atbildīgi!” aicina Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

 

Šogad Lielā Talka norisināsies saglabājot jau pagājušajā gadā iepazītos talkas formātus – SOLO, DUO un Ģimenes talkas, kā arī kopīgās talkas līdz 10 cilvēkiem. Ikvienam interesantam joprojām ir iespēja pieteikt savu SOLO talku, Lielo Talku vai zināmas piesārņotās vietas Lielās Talkas mājaslapā talkas.lv sadaļā “Kartes”.

 

Uz tikšanos Lielajā Talkā 24. aprīlī visā Latvijā!

 

Papildu informācijai:

Nikola Matjušenko

Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante

mob. 26431149

e-pasts: nikola.matjusenko@onecom-latvia.com