Sarkandaugavā iestāda Laimes koku

04.11.2020 Jaunumi

Šī gada 17. septembrī pašā Sarkandaugavas sirdī, Alekša skvērā, vētra nogāza liepu, kas gadiem ilgi rotāja skvēra ainavu. Rūpējoties par apkaimes labklājību, Sarkandaugavas attīstības biedrība iniciēja projektu ar mērķi novērst vētras izraisītās sekas un uzdāvināt Alekša skvēram un visai Sarkandaugavai savu Laimes koku – sarkano kļavu, kas 4. novembrī tika iestādīta nogāztā koka vietā.

 

Jauniestādītā 5-7 metrus gara sarkanā kļava tika speciāli atgādāta uz Latviju no Vācijas stādaudzētavas “Lorberg”, kas specializējas lielu koku audzēšanā. Pateicoties partneru un Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāju atbalstam, Sarkandaugavas attīstības biedrībai ir izdevies sarūpēt nepieciešamos līdzekļus jaunā dižkoka atgādāšanai un iestādīšanai nogāztā koka vietā, kam ir nepieciešams gan specializētais aprīkojums, gan profesionāļu iesaiste un aprūpe.

 

“Alekša skvērs ir Sarkandaugavas apkaimes vietzīme un, protams, vētras izgāztais koks pievērsa mūsu uzmanību,” komentē Alija Turlaja, Sarkandaugavas attīstības biedrības valdes locekle. “Ar šo iniciatīvu mēs vēlamies mudināt iedzīvotājus aizdomāties par publiskās ārtelpas kvalitāti, kurai ļoti svarīgi ir arī apstādījumi un koki.”

 

Ilze Rukšāne, Sarkandaugavas attīstības biedrības līdzdibinātāja, kura ir uzņēmusies jaunā koka – sarkanās kļavas – krustmātes lomu, piebilst: “ar šo iniciatīvu mēs vēlamies parādīt ne tikai to, cik koki ir nozīmīgi pilsētām, bet arī uzsvērt to pienesumu ilgtspējīga dzīvesveida veicināšanai sabiedrībā. Pilsētā kokiem, īpaši ceļu malās, jādzīvo ekstremālos apstākļos un tiem ir krietni īsāks mūžs, salīdzinot ar kokiem mežā. Jāatzīst arī, ka mēs paši – cilvēki – nereti mēdzam tiem rādīt bojājumus un būt neuzmanīgi. Tāpēc ar šo vēlamies uzsvērt, ka ir ļoti svarīgi pilsētā stādīt liela izmēra kokus, kā arī izglītot iedzīvotājus par to aprūpi, ko ikdienā darām kopā ar SIA Rīgas Meži.”

 

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas kustības vadītāja un Laimes koku projekta dibinātāja, saka: “Esmu gandarīta redzot, ka Laimes koku projekts iekaro iedzīvotāju sirdis un arvien vairāk cilvēku saskata zaļā un sakoptā vidē neapšaubāmu vērtību. Sarkandaugavas attīstības biedrības projekts, savukārt, ir ļoti īpašs un parāda, ka sabiedrība ir gatava arvien aktīvāk iesaistīties, gan ar darbiem, gan ar atbalsu, lai sekmētu pilsētu apzaļumošanu un savas apkaimes labklājību, lai katram būtu savs Laimes koks. Vēlos aicināt pašvaldību vadītājus sekmēt iedzīvotāju “zaļo” dzīvesveidu un iedalīt teritoriju Laimes koku parku izveidei savās pašvaldībās.”

 

Sarkandaugavas Laimes koka projektu iniciēja Sarkandaugavas attīstības biedrība. Projekta atbalstītāji: Stādaudzētava Lorberg Vācijā, iedzīvotāji, Rīgas meži, ALPS ainavu darbnīca, Lielā Talka un One Communication Latvia sabiedrisko attiecību aģentūra.

 

Papildu informācija:

Jana Kralliša

Lielās Talkas

sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. 26462844

E-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com