Ar pirmā Laimes koku parka atklāšanu Latvijā noslēgusies Pasaules talka!

01.10.2020 Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās ar plašu pasākumu klāstu visapkārt pasaulei, tostarp arī Latvijā, norisinājās ikgadējā Pasaules talka jeb World Cleanup Day, kas šogad notiek jau trešo reizi. 19. septembrī visa pasaule apvienojās viena mērķa vārdā: padarīt planētu tīrāku un zaļāku mums visiem. Latvijā, kas tradicionāli talko pavasarī, Pasaules talkas centrālais notikums norisinājās Valdemārpilī, kur Latvijas Republikas prezidents Egils Levits un kustība Lielā Talka atklāja pasaulē un Latvijā pirmo Laimes koku parku.

Pasaules talka ir globāla kustība, kas cīnās ar dabas piesārņojumu un ik gadu apvieno miljoniem cilvēku šī visai pasaule svarīgā mērķa vārdā. Šogad Pasaules talkas kustības izvēlētā prioritāte bija izglītot cilvēkus par kaitīgumu, ko planētai nodara cigarešu izsmēķi. Katru gadu vairāk nekā 4,5 triljoni vidē izmesto cigarešu izsmēķu nonāk mūsu planētas dabiskajos biotopos – mežos, pludmalēs un ūdensceļos. Mūsdienās cigarešu izsmēķi veido ap 30–40% no visiem atkritumiem, kas tiek savākti pasaulē. Šogad miljoniem cilvēku no vismaz 158 valstīm sanāca kopā talkot un sakopt planētu. „Covid-19” radītajos apstākļos, 16 valstis bija spiestas pārcelt ikgadējo Pasaules talku uz vēlāku laiku, bet, neskatoties uz to, Pasaules talkas diena – 19. septembris – kļuva par lielāko pasākumu 2020. gadā, kas mobilizēja visvairāk cilvēku. Pasaules līderi arī “pielika savu roku” pasaules ekosistēmas atjaunošanai, piedaloties talkošanas un sakopšanas aktivitātēs, tostarp arī Latvijas Republikas prezidents Egils Levits, kurš svinīgi iestādīja pirmo koku jaunatklātajā Laimes koku parkā Valdemārpilī.

Šī pasaules talka tika plaši pārstāvēta arī latviešu diasporā. Itālijas un itāļu Šveices latviešu biedrība (ALISI) kopā ar Milānas Latviešu skolu un kori “Saule” 19. septembrī, atklājot latviešu skolas jauno mācību gadu, organizēja darbu un ideju talku Sempiones parkā, Milānā, kur Latvijas simtgadē bija paši iestādījuši ozolu. Latvijas vēstniecībā Vācijā, kas atrodas Berlīnē, viesojās diasporas organizāciju pārstāvji no visas Vācijas un kopīgiem spēkiem iestādīja Laimes koku – ozolu, apmainījās ar pieredzi darbā ārkārtējos apstākļos un nākotnes plāniem.

Lielās Talkas kustības vadītāja Vita Jaunzeme komentē: “Esmu lepna un gandarīta redzot to, kā aug plašumā Lielās Talkas iniciatīva. Īpaši šogad, ar pirmā Laimes koku parka atklāšanu, esam pacēluši projektu citā līmenī – strauji aug valdības, pašvaldību vadītāju un pašu iedzīvotāju interese par dalību talkās. Tāpat cilvēki aktīvi interesējas par veidiem, kā iesaistīties pašiem un iesaistīt citus, īpaši tas attiecas uz Laimes koku stādīšanas iespējām. Tāpēc aicinu visas Latvijas pašvaldības izveidot savus Laimes koku parkus, iesaistot iedzīvotājus šajā iniciatīvā. Šogad es īpaši vēlos uzsvērt to, ka Lielā Talka un Laimes koku akcija nav vienas dienas projekti. Nav jāgaida pavasaris, lai sakoptu savu sētu un nav jāgaida rudens, lai iestādītu koku – par vidi ir jārūpējas katru dienu! Mūsu zeme, bērni un nākotne ir tikai mūsu rokās!”

Lielā Talka aicina visus Latvijas iedzīvotājus atbalstīt Laimes koku akciju visa gada garumā. Ikviens var pieteikt savu koku stādīšanas vietu Lielās Talkas mājaslapā izvietotajā kartē: https://talkas.lv/laimes-koki/. Par saviem zaļajiem darbiem aicinām dalīties, rakstot uz talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv, vai arī savos sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #ParZaļuLatviju #Laimeskoki;

Vēlam planētas iedzīvotājiem mierīgu gadu un tiekamies Lielajā Talkā jau pavasarī, 24. aprīlī!

 

Papildu informācija:

Jana Kralliša

Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. 26462844

E-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com