Latvijas pirmais Laimes koku parks taps Valdemārpilī

16.09.2020 Jaunumi

Šī gada 19. septembrī World Cleanup Day jeb Pasaules talkas ietvaros Valdemārpilī taps Latvijā pirmais Laimes koku parks. “Laimes koki” ir biedrības “Lielā Talka” organizētā koku sēšanas un stādīšanas akcija, kuras mērķis ir apvienot cilvēkus cīņā ar globālo piesārņojumu un klimata pārmaiņām. Akcija “Laimes koki” šogad notiek trešo reizi pēc kārtas. Pirmo Laimes parka koku Valdemārpilī iestādīs Lielās Talkas patrons, Latvijas valsts prezidents Egils Levits.

Latvijas Valsts prezidents svinīgā atklāšanas pasākumā iestādīs parkā piecus kokus – ozolus un liepas. Parka atklāšanas un koku sēšanas pasākumā piedalīsies arī Valdemārpils vidusskolas audzēkņi un pilsētas iedzīvotāji. Paredzētais parka lielus ir ap vienu hektāru. Pasākuma noslēdzošajā daļā viesi dosies pastaigā pa Valdemārpils vēsturiskajām apskates vietām un kultūras objektiem, paredzēts apmeklēt arī Valdemārpils vidusskolu.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja un organizatore: “Pirmā Laimes koku parka atklāšana Valdemārpilī ne tikai Lielas Talkas, bet visu Latvijas iedzīvotāju kopīgs panākums. Tuvojoties Pasaules talkai saņemam neskaitāmus jautājumus par to, kur un kā var stādīt koku, tālab man nav šaubu, ka cilvēki ir gatavi iesaistīties un, domājot par zaļāku Latviju, gatavi iestādīt savu laimes koku. Es ticu, ka rūpējoties mantojumu, kādu mēs atstāsim nākotnes paaudzēm, panāksim, ka Latvija kļūs par zaļāko valsti pasaulē. Atklājot pirmo Laimes parku Valdemārpilī šo sestdien, aicinu arī citas pašvaldības sekot līdzi šim piemēram, veicinot iedzīvotāju pilsonisko iesaisti un veicinot cilvēkos mīlestību un cieņu pret Latvijas dabu. Laimes koku parks ir vieta, kas paredzēta ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tā ir vieta, kur top laime un miers, kur rodas idejas par spožu Latvijas nākotni.”

Akcijas “Laimes koki” mērķis ir, lai katra tās ietvaros iesētā sēkla vai iestādītais koks varētu izaugt par milzīgu nākotnes dižkoku, kļūstot par Latvijas ieguldījumu pasaules klimata un ekosistēmas līdzsvara atjaunošanā. Pirmais Laimes koku parks Valdemārpilī ir kā solījums nākotnes paaudzēm kopt un sargāt mūsu dabu un zemi, kopīgiem spēkiem veicinot to apzaļumošanos un atjaunošanos. Pirmo Laimes koku parku Latvijā paredzēts atklāt Valdemārpils centrā, netālu no Valdemārpils vidusskolas.

Andris Grīnbergs, Valdemārpils pilsētas un Ārlavas pagasta pārvaldes vadītājs: “Mēs esam gandarīti, ka Valdemārpils kļūs par pirmo vietu Latvijā, kur tiks izveidots Laimes koku parks. Manuprat, šī Lielās Talkas iniciatīva ir būtiska visas Latvijas kontekstā, jo caur to mēs ne vien pievēršam uzmanību globālām vides problēmām, bet arī veidojam mantojumu nākamajām paaudzēm, izglītojam savus bērnus. Savā novadā varam lepoties gan ar to, ka šeit ir vecākā liepa Latvijā – Elku liepa – gan ar to, ka šeit dzīvojis un strādājis Krišjānis Valdemārs. Tagad varēsim lepoties ar savu Laimes koku parku. Aicinu arī citas Latvijas pašvaldības pievienoties Lielās Talkas akcijai un veidot savu Laimes koku parkus, jo tas ir lielisks veids kā saglabāt latviskumu un ieaudzināt bērnos mīlestību un cieņu gan pret dabu, gan mūsu tautas mantojumu.”

Andris Dzenis, Valdemārpils vidusskolas direktors piebilst: “Ieceres un sapņi piepildās, ja mēs par  tiem domājam un izmantojam visas iespējas, lai tos realizētu. Laimes koku parks pie Valdemārpils vidusskolas realizē senu manu sapni par vietu pilsētā, kurā varam relaksēties pēc garas darba dienas, sakārtot domas brīžos, kad esam pārmaiņu priekšā, un kurā var uzplaukt pirmā mīlestība.”

 

Lielā Talka aicina visus Latvijas iedzīvotājus iesaistīties talkošanas aktivitātēs vai atbalstīt “Laimes koku” akciju, organizējot kolektīvus koku stādīšanas pasākumus (ja koki tiks stādīti uz pašvaldībai piederošas zemes, tas jāsaskaņo ar attiecīgās pašvaldības koordinatoru). Laicīgi pieteikt savu koku stādīšanas vietu var Lielās talkas mājaslapā. Par saviem zaļajiem darbiem ikviens ir aicināts dalīties ar Lielo Talku, rakstot uz talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv, vai arī daloties savos sociālajos tīklos izmantojot tēmturus: #Lielatalka #WorldCleanupDay #Laimeskoki;

Lielā Talka ir kustība Latvijā, kas kopš 2008. gada ne vien katru gadu organizē talkas visā valstī, bet īsteno arī dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos. Lielās Talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kur vides aktivitātēm ir valstisks atbalsts tik augstā līmenī.

Papildu informācija:

Jana Kralliša

Lielās Talkas

sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. 26462844

E-pasts: jana.krallisa@onecom-latvia.com