Talkotāji šodien aktīvi strādā visā Latvijas teritorijā un arī ārvalstīs

27.04.2019 Jaunumi

Saules apspīdēti un labo laika apstākļu lutināti talkotāji šodien rosās visā Latvijas teritorijā. Aktīvi tiek sakopti un labiekārtoti parki, pagalmi, ūdenstilpju krasti utt. Lielāka rosība jūtama Pierīgā, taču arī taklotāji ir aktīvi ikvienā Latvijā nostūrī. Šogad talkai tika pieteiktas 1422 talkošanas vietas. Aktīvi ir latvieši arī ārvalstīs – tur talkotāji pieteikuši ap 10 vietām.

Piemēram, šī ir pirmā reize, kad Skotijā dzīvojošie latvieši piedalās Lielajā talkā. Ziemeļskotijas pilsētas Aberdīnas apkaimē talka notiks rītdien, kad kopīgiem spēkiem paredzēts sakopt apkaimes netīrāko vietu.

Aicinām visus talkotājus sestdien, kā arī laikā līdz Lielajai Talkai, aktīvi dalīties ar informāciju un fotogrāfijām par to, kā veicas talkojot, sociālajās vietnēs Facebook, Twitter un Instagram, izmantojot mirkļubirkas #LielāTalka; #EsPiederuNākotnei; #IdejuTalka, lai pēc tiem varētu atrast jūsu stāstu, ar ko Lielās talkas organizatori varētu dalīties tālāk.

Uz e-pasta adresi talkas@talkas.lv aicinām sūtīt savus talkošanas stāstus – par to, kā sakopjamās vietas izskatījās pirms un pēc talkošanas: foto, video un informāciju, lai varam ar tiem dalīties Lielās Talkas sociālajos tīklos un iedvesmot citus talkotājus!

Šogad talkas laikā būtiski darbi tiek veikti Saulkrastos, nostiprinot kāpu un marķējot piejūras taku, lai kūrortpisēta sagaidītu vasaru spodra un zaļa.

Normunds Līcis, Saulkrastu novada pašvaldības priekšsēdētājs: “Šodien laikapstākļi mūs lutina – cilvēku pie jūras ir daudz, un mēs – talcinieki rādām labu piemēru tiem, kas atbraukuši tikai pastaigāties gar piekrasti. Pilsētā mums ir divas kuplas talcinieku brigādes – viena no tām marķē Jūrtaku 17 kilometru garumā (caur pilsētu un Piejūras dabas parku), ar krāsas un uzlīmju virvju un palīdzību atzīmējot piejūras taku, tāpat ar pludmales smilšu, mietiņu un virvju palīdzību cenšamies nostiprināt priekškāpu vai pelēko kāpu pie Jūras parka, jo piekrastes apmeklētāji ne vienmēr pārvietojas tikai pa tam nolūkam paredzētajām koka taciņām, kā rezultātā kāpa ar laiku vienkārši izzūd, zemsedzes augi nespēj atjaunoties . Novada teritorijā: daudzīvokļu māju un dārzkopības ciemu teritorijās aktīvi tiek vākti arī atkritumi. Čaklos talkotājus cienāsim arī ar zupu! Aicinu visus, kas vēl nav pievienojušies kādai no talkotāju grupām, nākt talkā! Palīdzīgu roku nekad nevar būt par daudz!”

Olainē talkā aktīvi iesaistās skolēni, kur jau ir zinošai gan vides jautājumos, gan lieliski apzinās, ka par vidi jārūpējas un atkritumi ir arī jāšķiro.

Mārīte Rūja, Lielās Talkas koordinatore Olaines novadā: “Mūsu novadā šogad talcinieku vidū izteikti ir daudz ir ģimenes ar bērniem. Pozitīvi ir tas, ka bērni mūsu novadā jau sākumskolas vecumā zina, cik svarīgi ir rūpēties par apkārtējo vidi, to nepiesārņot, kā arī apzinās atkritumu šķirošanas nozīmīgumu. Gan Olaines 1., gan Olaines 2. vidusskola un viens no 4 pašvaldības bērnudārziem novadā ir “Eko skolas programma”, kas bērnus un jauniešus izglīto šajos jautājumos un pievērš pastiprinātu uzmanību – tāpēc, patiešām varam novadā lepoties ar zinošiem jauniešiem šajos jautājumos. Priecājamies, ka šogad arī Lielās Talkas uzsaukums ir vāc un šķiro. Mūsu novadā  tas nav jaunums, tā ir ikdiena. Lielās Talkas kustība nākusi par labu mums visiem, jo uzskatu, ka pateicoties šai kustībai un idejai aktīvāk runājam par vides piesārņojuma problēmām Latvijā un problēmas tiek pakāpeniski sakārtotas”.

Lai gan talka oficiāli noslēdza plkst. 15.00, no pieredzes zinām, ka talkotāji bieži vien darba lauku atstāj jau tumsai tuvojoties, jo darba ir patiesi daudz. Tāpēc visus, kuri vēl nav paguvuši pievienoties kādai talkai, aicinām to darīt!

 

BILDES:

Talkas atklāšana šodien plkst.9.00 Daugavmalā pie Lielā Kristapa (Foto: Rojs Maizītis): https://failiem.lv/u/3m3r5t8d

 

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs talko Kapseļu ielas bērnunama teritorijā (Foto: Rojs Maizītis): https://failiem.lv/u/qhq4z35u

 

VARAM ministrijas kolektīvs un ministrs Juris Pūce kopīgā talka Salaspils botāniskajā dārzā: https://failiem.lv/u/yv3mcsrw

 

Talkošana no Saulkrastiem: https://failiem.lv/u/4w6rdpbm

 

Talkošana jeb uzstāda norādi Olainas novada mežos: https://failiem.lv/u/bzcsueg9

 

Talkotāji Lucausalā (Foto: Rojs Maizītis): https://failiem.lv/u/89wd9pq4

 

Bišu muižā, Ceraukstes ielā 29, kur talko Paraolimpiskā komiteja un draugi. Šajā vietā nākotnē paredzēts būvēt Paraolimpisko sporta centru (Foto: Rojs Maizītis):  https://failiem.lv/u/nt73pv2p

 

 

Papildu informācija:

Gita Sauka

Lielās Talkas sabiedrisko attiecību pārstāve

Mob. 28326828; e-pasts: gita.sauka@onecom-latvia.com