Lielās Talkas ietalkošanas pasākumā dalās ar idejām par to, kā Latvijai kļūt par zaļāko valsti pasaulē

26.04.2019 Jaunumi

Ieskandinot sestdienas Lielo Talku, ceturtdien Rīgas sirdī – Bastejkalnā – Lielās Talkas organizatori kopā ar talkas vēstnešiem – sabiedrībā zināmām personām un jauniešiem tikās, lai dalītos ar savām idejām “Ideju Talkā” par to, kā sasniegt kopīgo mērķi: Latvijai kļūt par zaļāko valsti pasaulē.

Pasākumā piedalījās Lielās Talkas organizatoru komanda, tostarp, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme un Lielās Talkas starptautisko jautājumu kuratore Aiva Rozenberga, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, dziedātāja Agnese Rakovska, televīzijas raidījumu vadītāja Dagmāra Legante Celmiņa, Rūdolfs Budze jeb “DJ Rudd”, kā arī jaunieši: konkursa “Ineses Galantes talanti” dalībniece Līga Griķe, LMT Autosporta akadēmijas autosportists Artūrs Bondars, kā arī vizuālās mākslas virtuozs Armands Jaunzems.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme uzsvēra, ka šodien ir būtiski skatīties nākotnē un jāpievērš vislielākā uzmanība sabiedrības izglītošanai, īpaši jauniešu, kuriem nodosim šo valsti cerībā, ka viņi spēs to nodot saviem bērniem vēl skaistāku un zaļāku, nekā tā ir šodien. Šā gada talkas galvenais mērķis – ielikt pamatu mūsu nākotnes redzējumam par Latviju un videi draudzīgu nāciju.

Gints Kaminskis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis: “Mēs Latvijā varam būt lepni par to, ka tradīcija kopīgiem spēkiem “talkot” un sakopt publiskas vietas ir iesakņojusies, un šo sestdien to, pateicoties Lielās Talkas kustībai, darīsim jau vienpadsmito gadu. Latvijas Pašvaldību savienība šo kustību atbalsta jau no pašiem pirmsākumiem, un esam gandarīti, ka gadu no gada Lielajā Talkā aktīvu dalību ņem pašvaldības no visiem Latvijas reģioniem. Nenoliedzami, lai Latvija kļūtu tīrāka un “zaļāka” ir jāsāk ar savu piemājas pagalma sakopšanu, un pateicoties aktīvajiem koordinatoriem pašvaldībās, ik gadu spējam kopīgi saorganizēties arī uz publisku, visam novadam svarīgu vietu sakopšanu. Turklāt ir būtiski saprast, ka Lielā Talka nav tikai atkritumu savākšana, tā vērsta uz mūsu apkārtējās vides sakopšanu. Vēlu visiem sestdien aktīvu talkošanu, lai jau 28. aprīļa rītā visi pamostos jau tīrākā un “zaļākā” Latvijā!”

Agnese Rakovska, mūziķe: “Latvija ir viena no “zaļākajām” valstīm pasaulē, un mums, katrā ziņā šajā jomā ir ko iemācīt citiem. Tomēr, mums ir vēl daudz darāmā, lai kļūtu par labāku piemēru citām valstīm – ir virkne jautājumu, kur lietas daudz straujāk kustētos uz priekšu, ja būtu novērojama aktīvāka pašvaldību iesaiste. Ja vēlamies, lai sabiedrība būtu motivētāka “nemēslot”, jādomā par stingrākām sankcijām tiem, kas tomēr to izvēlas darīt gan savā, gan kaimiņa pagalmā. Tāpat, arī uzņēmējdarbības vidē – ir virkne pozitīvo piemēru, kas sava entuziasma balstīti popularizē, piemēram, “zero waste” dzīvesveidu un aicina aizdomāties par to, ka ne vienmēr savam banānam nepieciešams plastmasas maisiņš, tomēr, lai šādas kustības kļūstu masveidīgākas, jāiesaistās valstij. Būsim “zaļi”, un sakopsim aiz sevis! Vēlu visiem aktīvu talkošanu!”

Savukārt Dagmāra Legante Celmiņa uzsvēra, ka arī valstiskā līmenī būtu vairāk jādara, lai saglabāt Latvijas vidi zaļu un tīru. Lai to varētu izdarīt stingri jāpārrauga mežu izciršana un jāorganizē pareiza šķirošana un atkritumu pārstrāde! Būtiski domāt par mūsu bērnu nākotni, lielu uzmanību pievēršot viņu izglītošanu. Viņa atzina, ka arī bērniem var paskaidrot, kāpēc būtu jāvāc atkritumi, ja pat viņi audzināti, ka aiz sevis visi atkritumi ir jāsavāc. “Es ilgi domāju, kā to paskaidrot un nonācu pie vienkārša secinājuma – pasaulē vienmēr būs labi cilvēki, kuri to darīs bez īpaša iemesla, tikai tāpēc, ka saprot – tās ir pareizi,” skaidro Dagmāra Legante Celmiņa.

Pasākumā izskanēja arī citas interesantas idejas. Jaunais, LMT Autosporta Akadēmijas autosportists Artūrs Bondars izteica aicinājumu sabiedrībai pievērsties “zero waste” dzīvesveidam un aicināja jauniešiem visā Latvijā aktīvi iesaistīties Latvijas sakopšanā, gan talkas dienā, gan ikdienā. Savukārt, “Ineses Galantes talanti” konkursa laureāte Līga Griķe pauda gandarījumu par pašreiz novērojamo pasaules jauniešu kustību, kas pieprasa aktīvu rīcību pret klimata pārmaiņām un uzsvēra, ka ceļojot pa pasauli, viņai ir bijusi iespēja salīdzināt to, cik Latvija ir skaista zeme un novērtēt, ka mums kopīgiem spēkiem ir visas iespējas to padarīt vēl sakoptāku. DJ Rudd uzsvēra, ka šķirot atkritumus ir daudz vienkāršāk nekā mēs iedomājamies, un ikvienam no mums būtu jāizdomājas par to, kā samazināt atkritumu daudzumu ikdienā. Armands Jaunzems pasākumā dalījās iespaidos par to, ko bērni domā par atkritumu apjoma samazināšanu un uzsvēra, cik būtiski ir iesaistīt “Ideju Talkā” dažādas paaudzes, kas tikai vēl veido savus ikdienas paradumus un domāšanu.

Oficiālā talku vietu pieteikšana ir noslēgusies, taču ikviens, kurš vēl meklē talkošanas vietu, mājaslapā talkas.lv var aplūkot tur reģistrētos, gandrīz 1300 talkas punktus, un 27. aprīlī pievienoties kādai no šīm oficiāli pieteiktajām vietām. Uz tikšanos sestdien!

Papildu informācija:
Gita Sauka
Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante
Mob.28326828
e-pasts: gita.sauka@onecom-latvia.com