Īsa pamācība talkošanā

26.04.2019 Jaunumi

KAD UN CIKOS?

Lielā Talka notiek sestdien, 27.aprīlī, no plkst. 9:00 vienlaicīgi visā Latvijā.

KUR TALKOT?

Savu talkošanas vietu var pieteikt vairs tikai līdz 25.aprīļa plkst.14.00. Ja tas nav izdarīts, jāpievienojas kādai no gandrīz 1300 pieteiktajām talkošanas vietām visā Latvijas teritorijā. Sev tuvāko talkošanas vietu jautā tuvākajā pašvaldībā Lielās Talkas koordinatoram vai noskaidro mājaslapā www.talkas.lv! Tur vari ērti apskatīt visas oficiāli reģistrētās talku vietas, ko organizē aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti. Katrā reģistrētajā talkas vietā ir sava Atbildīgā persona. Piefiksē Atbildīgā tālruņa numuru, lai nepieciešamības gadījumā vari sazināties!

Ja nevēlies talkot – piedalies “atkritumu medībās”. Ieinstalē savā telefonā aplikāciju VIDES SOS un ej piesārņojuma medībās. Sūti info, vai liec to soc. kontos, ko esi “nomedījis”. Atbildīgās institūcijas šo pieteikumu saņems un tām piesārņotā vieta būs jāsakopj.

KUR SAŅEMT ATKRITUMU MAISUS?

Ņemot vērā Lielās Talkas šā gada uzstādījumu – šķirošanu, visi pieteikto talkas vietu talkotāji saņems divu krāsu atkritumu maisus – baltus un zilus. Zilie maisi ir paredzēti visa veida plastmasas atkritumiem, kuri vēlāk nonāks otrreizējā pārstrādē, bet baltie maisi – pārējiem atkritumiem. Atkritumu vākšana notiek tikai šajos maisos, kurus pēc talkas savāks un izvedīs atkritumu apsaimniekotājs! Ja atkritumi tiek savākti citos maisos, atkritumu apsaimniekotājam nav pienākums tos savākt. Plašāku informāciju par to, kur saņemt maisus sniedz konkrētā novada koordinators! Maisi pie koordinatoriem tiks nogādāti jau piektdien, dienu pirms talkas.

KUR ATSTĀT PIEPILDĪTOS MAISUS?

Par Lielās Talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība. Savus piepildītos maisus atstāj TIKAI reģistrētajā talkas vietā un par to atrašanās vietu informē talkas Atbildīgo. Neskaidrību gadījumā zvani savas pašvaldības talkas koordinatoram.

PASTĀSTI CITIEM KĀ TEV VEICAS TALKOJOT

Aicinām visus talkotājus sestdien, kā arī laikā līdz Lielajai Talkai, aktīvi dalīties ar informāciju un fotogrāfijām par to, kā veicas talkojot sociālajās vietnēs: Facebook, Twitter un Instagram, izmantojot mirkļubirkas #LielāTalka; #EsPiederuNākotnei; #IdejuTalka, lai pēc tiem varētu atrast jūsu stāstu, ar ko Lielās talkas organizatori varētu dalīties tālāk.

Uz e-pasta adresi talkas@talkas.lv aicinām sūtīt savus talkošanas stāstus – par to, kā sakopjamās vietas izskatījās pirms un pēc talkošanas: foto, video un informāciju, lai varam ar tiem dalīties Lielās Talkas sociālajos tīklos un iedvesmot citus talkotājus!

Atgādinām, ka no vietējiem koordinatoriem Lielās Talkas darba grupa gaida informāciju par aktuālo (par cilvēku aktivitāti, savākto atkritumu daudzumu, atradumiem, un citu interesantu informāciju) uz šādiem tālruņa numuriem (norādot talkas ID nr.):

Vidzeme: 26422673

Latgale: 27808345

Kurzeme: 28779614

Zemgale: 25348903.

KO IESĀKT AR AIZDOMĪGIEM ATKRITUMIEM UN MIRUŠIEM DZĪVNIEKIEM?

Ja talkojot ieraugi izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus – neaiztiec tos! Par šādu priekšmetu atrašanās vietu informē talkas Atbildīgo! Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku – neaiztiec to, bet gan ziņo attiecīgajai pašvaldībai. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

KĀ APĢĒRBTIES?

Talkojot noteikti lieto darba cimdus! Iesakām vilkt garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm. Kājās velc slēgtus apavus ar pietiekami cietu, biezu zoli, lai pēdās neieduras kāds nepamanīts stikls vai ass priekšmets. Galvā liec cepuri vai lakatu. Šāds apģērbs Tevi pasargās arī no ērču kodieniem! Sestdien sola siltu un saulainu laiku, tāpēc talkošana solās būt patīkama.

KO ŅEMT LĪDZI?

Dodoties talkot, noteikti aicini līdzi savus ģimenes locekļus, draugus, radus, darba kolēģus, kaimiņus un pats svarīgākais – dzīvesprieku!

Lielajā Talkā aicinām ne vien vākt un šķirot atkritumus, bet darīt arī citus labus darbus – stādīt kokus, radīt brīnišķīgas puķu dobes, labiekārtot māju pagalmus, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus, tiltiņus utt.

Tie, kuri netalko, nevēlas vai nevar to darīt, arī jūsu klātbūtne, vismaz domās, mums palīdzēs šajā darbā. Sūtiet savus laba vēlējumus ar sociālo tīklu starpniecību, vai vienkārši novēliet mums darba prieku! Neaizmirsīsim, ka pateicoties tiem, kuri sestdien dosies talkot, mēs visi būsim ieguvēji, jo jau svētdien pamodīsimies un staigāsim pa daudz tīrāku un zaļāku Latviju.

Dzīvosim skaisti! Lai prieks Tev pašam un pārējiem! Latvijai BŪT zaļai!

UZ TIKŠANOS 27.APRĪLĪ!

Papildu informācija
Gita Sauka
Lielās Talkas Sabiedrisko attiecību konsultante
mob.28326828
e-pasts: gita.sauka@onecom-latvia.com