Koks – skābekļa rūpnīca! Kā to izaudzēt?

06.09.2018 Jaunumi

1. Priežu un egļu sēšanas apstākļi daudz neatšķiras. Vēlamais sēšanas laiks – aprīlis, maija vidus. Egļu un priežu sēklas jāsēj katra savā kastītē. Priede uzdīgs pirmā, savukārt egle – apmēram nedēļu vēlāk.

2. Kastītes var būt jebkāda materiāla. Galvenais, lai tās apakšā būtu caurumiņš, kur cirkulēt gaisam. Piemērotākā augsne jaunajiem kociņiem ir kūdra. Pirms sēšanas jāpārbauda, lai tā ir pietiekami mitra.

3. Kad augsne sagatavota, jāsāk sēšana. Starp sēklām jābūt 2 cm atstarpēm. Ar pirkstu iespiež ap 1 cm dziļu bedrīti, kurā ieliek sēklu un uzmanīgi aizrauš ciet. Pēc iesēšanas ieteicams kastīti nobērt ar apmēram 1 cm biezu smalkas grants slāni. Tas atbaidīs dažas dīgstu slimības

4. Vislabāk jaunie kociņi jutīsies istabas temperatūrā +18°C līdz +21°C. Pirmajā nedēļā pēc iesēšanas, kastīti var novietot kādā ēnainākā vietā – piemēram, zem galda. Vēlāk tā jāpārceļ uz jaunu, saulaināku mītnes vietu – vislabāk uz palodzes, lai jaunie dīgsti neizstīdzētu.

5. Tūlīt pēc iesēšanas pirmās 4-5 dienas nevajadzētu raizēties par laistīšanu, tomēr ir jāraugās, lai kūdra neizkalstu. Ja izskatās, ka virskārta kļuvusi ļoti sausa, tad ir jāaplaista. Kastītes vienā stūrī var iebāzt pirkstu līdz tās apakšai un pārbaudīt, vai kūdra ir mitra līdz pašai apakšai.

6. Pēc kociņu izdīgšanas, laistīšana jāturpina kā līdz šim: reizi 2-3 dienās, raugoties, lai augsne būtu mitra visā kastītes dziļumā.

Šeit pieejams arī video par to, kā jāstāda koks. Uzskatāmi un vienkārši. https://www.youtube.com/watch?v=n8eNZYjNzlQ&feature=youtu.be

Info ņemts no: Latvijas Valsts mežu mājas lapas: https://www.lvm.lv/sabiedribai/skolam/ka-izaudzet-koku