Lielā Talka noslēgusies ar koku stādīšanu Latvijas nākotnei

28.04.2018 Jaunumi

 

Sakopjot vidi un stādot kokus nākotnei, šodien vairāk nekā 1700 vietās Latvijā norosinājās Lielā Talka.

Lai arī oficiāli Lielā Talka noslēdzās ar simbolisku akciju Rīgā Daugavas krastmalā “Stādām Latvijas nākotni!”, daudzviet Latvijā talkas vēl turpinās, un pēc darba talcinieki nesteidz izklīst, baudot arī kopīgu atpūtu, vārot zupu un tēju.

Simboliskajā akcijā laimīgai, pārtikušai un veselai Latvijas nākotnei – “Stādām Latvijas nākotni!”, klātesot Lielās Talkas patronam Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un Lielās Talkas vadītājai Vitai Jaunzemei un citiem atbalstītājiem, iestādīta liepa un izteikti vēlējumi Latvijas nākotnei.

Noslēdzot Lielo Talku un gaidot Pasaules Talku rudenī, Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju iestādīt arī savu Laimes koku un augt tam līdzi, vērojot kā tas no sēkas izaug līdz kokam: “Es izsaku vissirsnīgāko pateicību ikvienam, kas ir piedalījies Lielajā Talkā! Šo 10 gadu laikā esam sakopuši savu zemi un mainījušies arī paši. Tagad varam dalīties pieredzē ar citām pasaules valstīm. Mums jāiet uz priekšu! Tāpēc aicinu ikvienu iestādīt savu Laimes koku, kas simbolizē mūsu labās domas un novēlējumus Latvijai kā pārtikušai, veselīgai un gudrai nākamās simtgades valstij!”

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kas šogad kopā ar karavīriem un zemessargiem talkoja Skrundas bijušajā militārajā pilsētiņā, noslēdzot  Lielo Talku novēlēja gan turpināt sakopt Latviju, gan radīt kaut ko jaunu, piemēram stādīt kokus un labiekārtot teritorijas.

Šogad talcinieki bija nodarbināti dažādos darbos – atkritumu vākšana, kapsētu un parku sakopšana no pērnajām lapām un nolūzušajiem zariem, pagalmu labiekārtošana un apzaļumošana, kā arī koku stādīšana. Daudzas talkas noritēja īpašā Latvijas simtgades noskaņā, stādot alejas un ierīkojot puķu dobes vai apstādījumus, piemēram, Latvijas karoga krāsās.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Atšķirībā no citiem gadiem, šogad īpaši aktīvi bija tā sauktie pēdējā brīža talcinieki. Lai arī oficiāli bija reģistrētas ap 1700 talkas, faktiskais to skaits bija vēl lielāks, jo arī Talkas dienā novadu koordinatori steidza palīgā iedzīvotājiem ar padomu, kā labāk vēl organizēt talkas oficiāli nereģistrētā vietā. Neskatoties uz brīžiem brāzmaino vēju un lietus smidzināšanu, iedzīvotāju aktivitāte bija liela.”

Talkotāji īpaši aktīvi atsaucās arī aicinājumam, atšķirojot stiklu no citiem atkritumiem. Kā norāda Clean R, kas jau sācis Lielās Talkas laikā savākto atkritumu izvešanu no Rīgas, vispirms tie tiks nogādāti šķirošanas rūpnīcā vai atbilstošā pārstrādes vietā, un tikai tikai daļa atkritumu nonāks poligonā apglabāšanai.

Kopīga talkošana jau sen vairs nav tikai atkritumu vākšana – tā ir arī kopā būšana, sarunas un jaunas draudzības. Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš ir pārliecināts, ka Lielā Talka gadu gaitā ieviesusi pārmaiņas arī cilvēku domāšanā. “10 gadi kopš esam kopā ar Lielo Talku mainījuši arī mūs pašus – nestāvēt malā kā novērotājiem, bet aktīvi iesaistīties. Neapstāties pie sasniegtā, bet domāt un meklēt, ko varam izdarīt vēl labāk. Turklāt mums talkošana vienmēr nākusi ar papildu pievienoto vērtību – jauniem draugiem un domubiedriem,” saka A. Zeltiņš.

Arī šogad Talka norosinājās ne bez pārsteigumiem un savdabīgiem atradumiem. Mangaļsalas talkas laikā atrasts nesprādzis kara laika lādiņš. Izmesti portatīvie datori un nonēsātie apavi vairs nav retums starp talkotāju atradumiem,  tomēr kāds talkotājs uzgājis arī pārīti pilnīgi jaunu kedu ar visām cenu zīmēm.

Atgādinām, ka  Lielās Talkas maisi šogad ir sarkanā krāsā, un savāktie atkritumi jāatstāj reģistrētajās talkas vietās, lai tie būtu viegli pieejami un labi pamanāmi atkritumu izvedējiem. Kopējais Lielās Talkas laikā savākto atkritumu apjoms būs zināms pēc pāris nedēļām.

Doties “Lielajā Talkā 2018” aicina “Rīgas brīvostas pārvalde” un  “Latvijas Valsts meži”, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Vides aizsardzības fonds, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, “DHL” un “Clean R”. Informatīvo atbalstu sniedz LNT, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, Kas Jauns, Latvijas radio 2 un nacionālā informācijas aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām tulkošanas birojam “Valodu koks”.