Lielā Talka tiks pārstāvēta Parīzes klimata samitā

07.12.2017 Jaunumi

Šogad Latviju Starptautiskajā vides samitā – One Planet Summit – Parīzē pārstāvēs arī Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Francija šogad 12.decembrī rīko starptautisku klimata samitu, tādējādi atzīmējot otro gadadienu kopš ANO Parīzes klimata vienošanās pieņemšanas. Parīzes samita ietvaros tiek pulcēti arī dažādu nozaru praktisko iniciatīvu realizētāji, kas kopj attiecības starp privāto un publisko sektoru vides jomā, kāda ir arī Lielā Talka.

Lielā Talka šogad tika rīkota jau desmito reizi un ir izcils piemērs citām valstīm, kā ne vien iesaistīt sabiedrību vides kopšanas aktivitātēs, bet arī pārveidot sabiedrības domāšanu un nostāju attiecībā uz rūpēm par zemi un pasauli, kurā mēs dzīvojam.

“Man ir patiess prieks, ka esmu uzaicināta uz šo nozīmīgo pasākumu, pateicoties ilgajam un neatlaidīgajam darbam, kas sasaucas arī ar Parīzes klimata vienošanās paustajām idejām. Pasaule šobrīd meklē reālus risinājumus un vēlas attīstīt dzīvotspējīgas idejas, un es uzskatu, ka Latvijas Lielā Talka, kas notiek jau desmit gadus, ir lielisks iedvesmas avots. Mūsu sauklim “Latvijai BŪT zaļai!” pārtaps par “Pasaulei BŪT zaļai!” – par to nav šaubu! Domāju, ka dalība šāda līmeņa forumā dos arī jaunas idejas un virzību arī Latvijai, kur iesāktās aktivitātes un iedibinātās vides kopšanas tradīcijas turpinās attīstīties. Man ir liels gods saņemt ielūgumu no pasākuma organizatoriem – Apvienoto nāciju ģenerālsekretāra Antoniu Gutarreša, Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Pasaules bankas prezidenta Džimjona Kima,” norāda Vita Jaunzeme.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme dosies uz Parīzi pateicoties Francijas institūtam Latvijā, lai piedalītos samitā, kas pulcēs aptuveni 2000 dažādu līmeņu valsts un privātā sektora vides aktīvistus. Plānots, ka samitu apmeklēs ne vien tādi pasaules līderi kā organizatoru pārstāvis bijušais Francijas prezidents Fransuā Olands, Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja un Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, bet arī tādas vides jautājumos aktīvas slavenības kā Bils Geits, Leonardo Di Kaprio un Arnolds Švarcenegers.

Samitu organizē Apvienoto Nāciju Organizācija, kopā ar Pasaules Banku, un tā ietvaros tiks meklēts veids, kā mobilizēt starptautisko sabiedrību, uzņēmējus, finanšu sektoru, valstu valdības, zinātniekus un sabiedrību, lai tie piedalītos cīņā pret klimata izmaiņām. Samita laikā uzsvars tiks likts uz divām galvenajām prioritātēm: siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazināšana un cilvēku pasargāšana no klimata pārmaiņu ietekmes.

“Pasaule šobrīd ir sadalījusies divās frontēs – tie, kuri cenšas mainīt pasaules un civilizācijas nākotni, izmantojot inovācijas, mainot cilvēces paradumus, domas un rīcību. Un otra puse, kura tic, ka viss būs labi tāpat, un vadās pēc “kā būs tā būs” filozofijas. Es pati piederu pie pirmajiem un ļoti skaidri saprotu, ka ir jāmainās, turklāt šīm izmaiņām ir jānāk ļoti ātri, tām jābūt ļoti taustāmām un reālām. Un Latvijai ir jābūt tajā frontes līnijā, kas iet jaunās 21. gadsimta cienīgās, zaļās filozofijas virzienā,” ir pārliecināta Lielās Talkas vadītāja.