Cilvēki aktīvi talko visā Latvijā

22.04.2017 Jaunumi

Visā Latvijā cilvēki uzsākuši atkritumu vākšanu un vides labiekārtošanas aktivitātes Lielās Talkas ietvaros. Daudzviet jau savākti simtiem maisu ar atkritumiem, iestādīti simtiem koku un apkoptas visdažādākās publiskās vietas.

Jau 9:00 rīta Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsāka talkošanas aktivitātes Kokmuižas parkā Kocēnos, talkojot kopā ar kolēģiem un bērnu aprūpes centra “Ozoli” bērniem.

Daudzviet notiek koku stādīšana, piemēram, Čiekurkalnā tiek stādīti ceriņi, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un tās padotības iestāžu darbinieki Lielās Talkas laikā stāda ozolus Gaujas nacionālajā parkā – Siguldā pie Gūtmaņalas. Jauno ozolu audze būs simboliska dāvana Latvijas 100 gadu jubilejai.

Talkot sākuši arī diasporas latvieši – pirmie par darbu uzsākšanu ziņo Daugavas Vanagu Vācijā pārstāvji no Dienvidvācijas pilsētas Freiburgas, kur jau 60 gadus atrodas latviešu kultūras centrs “Bērzaine”.

Talkā devusies arī jaunākā paaudze, piemēram, Cūkmens Lielās talkas dienā  talko kopā ar Jelgavas 2. pamatskolas skolēniem un Jaunsvirlaukas vietējiem iedzīvotājiem Zemgalē, Jelgavas apkārtnē.

Ādažu pusē aktīvi mežus tīra būvkompānija “Arčers” kopā ar NBS karavīriem, sakopjot teritoriju pie Gaujas aizsargdambja Ādažos un turpat esošā  Katlapu ceļa apkaimi.

No visām oficiāli pieteiktajām talkas vietām ir tādas, kurās paralēli atkritumu vākšanai notiek labiekārtošanas darbi, bet ap 150 talkās notiek tikai labiekārtošanas darbi bez atkritumu vākšanas.

Šobrīd aktīva ir Latgale, par spīti ne tik labvēlīgajiem laika apstākļiem. Aktīvākie novadi, kas ziņo par paveikto – Olaine, Ādaži, Rēzekne. Citus gadus mazāk aktīvā Kurzeme šogad pieteikusi vairāk talku nekā iepriekš un arī devusies palīgā, lai Latvija būtu zaļa!