Lielā Talka: cilvēki pierāda, ka ir par zaļu Latviju!

22.04.2017 Jaunumi

Šogad Lielās Talkas laikā tiek sakopts rekordliels skaits talkošanas vietu – gandrīz 2000 vietas Latvijā un arī Eiropā, bet talkotāju skaits ir sasniedzis vismaz 200 000 cilvēku. Ņemot vērā, ka daudzi talkoja arī ārpus oficiālajām vietām, kopējais talkas dienā aktīvo cilvēku skaits varētu pārsniegt pat 300 tūkstošus.

“Ir sajūta, ka, laikam ejot, Lielās Talkas ideja no prāta un emociju līmeņa ir “ieslīdējusi” zemapziņā un sirdī, kas nozīmē, ka šī vēlme sakopt Latviju un padarīt to par zaļāko valsti ir tautā iekodējusies, pateicoties intensīvam darbam 10 gadu garumā. Šobrīd cilvēki vairs nav jāmudina doties vides sakopšanas aktivitātēs, visi iet talkā paši, kas liecina par to, ka cilvēki patiešām grib, lai Latvija ir zaļa! Mēs esam atraduši elementu un šis elements ir zaļš – tas ir mūs visus apvienojis un visos šis elements ir veicinājis labsirdību, līdjūtību, mīlestību, patriotismu, lepnumu. Jo pēc talkas mēs visi esam lepni par padarīto. Talka un zaļais elements apvieno latviešus – gan aizbraukušos, gan šeit dzīvojušos. Šī zaļā ideja ir tik vienojoša, ka varētu radīt jaunu patriotisma vilni, kurā visi iedegtos par vienotu mērķi, kas mums kā valstij beidzot ir nepieciešams,” saka Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Lielo Talku cilvēki aizvadījuši gan ar dažādām papildu aktivitātēm, gan interesantiem atradumiem, piemēram Nidā pie 1.robežstaba atrasta šampanieša pudele no 1992.gada robežstaba atklāšanas, bet daudzviet citur atrastas pirms nedēļas noslēptas Lieldienu olas.

Atgādinām, ka Lielās Talkas laikā savāktie atkritumi no oficiālajām talkošanas vietām, kas iepriekš saskaņotas ar pašvaldību koordinatoriem, tiks izvesti bez maksas. Savākto atkritumu skaits būs pieejams ātrākais jaunnedēļ, kad visi atkritumu apsaimniekotāji būs apkopojuši visu informāciju. No Rīgas jau pirmajās 4 stundās, kad notika Lielās Talkas atkritumu izvešana, uz Getliņu poligonu izvestas 45 tonnas atkritumu, bet otrā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpilī – 12 tonnas, liecina uzņēmuma “Clean R” aplēses.