Lielā Talka: zaļai domāšanai jābūt mūsu valsts iekšējai un starptautiskai prioritātei

22.03.2017 Jaunumi

Pagājušā decembrī Valsts prezidents Raimonds Vējonis Rīgas pilī tikās ar Lielās Talkas vadītāju Vitu Jaunzemi, projekta atbalstītājiem, organizatoriem un reģionālajiem koordinatoriem. Viņš pateicās Lielās Talkas organizatoriem, kā arī atbalstītājiem gan valsts, gan privātajā sektorā, kuru aktīvā iesaiste ir apliecinājums projekta nozīmībai. “”Lielā talka” ir nozīmīga sabiedriskā iniciatīva, kas veicina ne tikai apkārtējās vides sakopšanu, bet arī sabiedrības saliedēšanos. Šajā akcijā mūs visus saista viena ideja – tīrāka, sakoptāka un zaļāka Latvija,” sacīja Lielās Talkas patrons, Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

“Visticamāk pēc Jeilas universitātes pētījuma mēs līdz valsts simtgadei nebūsim zaļākā valsts pasaulē, taču tas nozīmē, ka mums katram jāpieliek divkāršas pūles, lai pasaule uzzinātu, ka mēs gribam būt zaļākā valsts pasaulē un uz to apņēmīgi ejam. Mēs aicinām ikvienu Latvijā dzīvojoši un arī diasporu latviešus gan individuāli, gan kolektīvi nest pasaulē šo ideju un zaļo domāšanu kā Latvijas tēla sastāvdaļu. Ja mēs stāstīsim un rādīsim starptautiskajai sabiedrībai par mūsu sasniegumiem vides kopšanas un labiekārtošanas jomā, esmu pārliecināta – kā pirmās brīvvalsts laikā Latvija bija slavena ar sviestu un bekonu, tad turpmāk vides ekoloģijas sasniegumi var būt mūsu valsts “zaļais zelts”, ar ko tiksim atpazīti visā pasaulē. To izdarīt domāju palīdzēs gan mūsu vietējo atbalstītāju iniciatīvas, gan stratēģiska valsts darbība, veidojot savu ārējo tēlu,” uzsvēra “Lielās Talkas” vadītāja Vita Jaunzeme.

Privātā sektora atbalsts “Lielajai Talkai” apliecina projekta nozīmi

2017.gada Lielās Talkas ģenerālpartneris būs būvniecības kompānija SIA “Arčers”, kas pārņems talkas atbalstītāja stafeti no partnera – ceļu būves firmas SIA “Binders”. “Arčers” nolēma atbalstīt projektu uzņēmuma dibināšanas 25. gadskārtā, paužot cieņu valstij, kas devusi iespēju attīstīt uzņēmējdarbību. Būvkompānijas vadība ar savu iniciatīvu vēlas aicināt ikvienu ceturtdaļgadsimtu sasniegušu nacionālā kapitāla uzņēmumu ar darbiem atbalstīt ideju padarīt Latviju arvien sakoptāku un videi draudzīgāku. Kā tikšanās laikā norādīja šī gada ģenerālpartnera SIA “Binders” līdzīpašnieks Normunds Luste, arī ceļu būves uzņēmumi savā profesionālajā darbībā strādā atbildīgi pret apkārtējo vidi. Aizvadīto gadu laikā kompānija veikusi ievērojamas investīcijas videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešanā un attīstīšanā, pērn iesaistījusies  Lielās Talkas kustībā. “Ar pārliecību varu teikt, ka “Binders”  ir viens no tiem Latvijas ceļu būves uzņēmumiem, kas ne tikai vārdos, bet arī darbos cenšas apliecināt zaļās domāšanas priekšrocības ,” norādīja Normunds Luste.

Uz tikšanos ar valsts prezidentu bija ieradušies arī citi Lielās Talkas atbalstītāji – ilggadējo ģenerālpartneru Latvijas Valsts mežu un Rīgas Brīvostas pārstāvji Tomass Kotovičs un Viesturs Silenieks, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas atkritumu saimniecības uzņēmumu apvienības izpilddirektors Armands Nikolajevs, Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis, Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas direktors Jānis Rudzītis, Latvijas Dzelzceļa viceprezidents Aivars Strakšas, Latvijas Institūta vadītāja Aiva Rozenberga un Eiropas Latviešu apvienības vadītāja Elīna Pinto.