Diasporas talkas Latvijai un latviešiem nozīmīgās vietās ārvalstīs

11.04.2018 Jaunumi 2018

Lai palīdzētu Latvijas “zaļajam vēstījumam” izskanēt tālu aiz tās robežām un atbalsoties arī katra ārpus Latvijas mītoša latvieša domās un darbos, Eiropas Latviešu apvienības (ELA) aicinājumam piedalīties Latvijas Lielajā Talkā jau otro gadu atsaukušās latviešu kopienas visā Eiropā – šogad talkosim astoņās vietās Dānijā, Spānijā, Lielbritānijā, Vācijā un Austrijā.

Šajās talkās diasporas latvieši aprūpēs Latvijai un latviešiem svarīgas vietas ārvalstīs un aicinās arī citus savu mītnes zemju iedzīvotājus ķerties pie grābekļiem, stādiem un otām, lai veidotu mūsu vidi zaļāku un sakoptāku, lai mainītos paši un kopīgi mainītu arī Latviju un Eiropu.

Talku vietas Eiropā

ELA aicinājusi sakopšanai izvēlēties Latvijai vai latviešiem nozīmīgas vietas Eiropā. Proti, vietas, kas īpaši saistītas ar Latvijas valstiskuma un tautas vēsturi (vēsturisku notikumu vietas, kapavietas u.c.), trimdas sabiedrisko vai kultūras aktivitāšu piemiņu (latviešu nami, draudzes nami, sabiedrisku akciju vai kultūras svētku vietas, u.c.), ar izcilu tautiešu dzīvi vai darbību saistītas vietas, kā arī ar pašreizējo diasporas sabiedrisko vai kultūras dzīvi saistītas vietas (saietu nami, Valsts svētku, Līgosvētku vai citu svētku vietas un to apkaime, latviešu organizācijas atbalstošu pašvaldību norādītas vietas u.c.). Šogad talkošana notiks turpmāk norādītajās vietās.

Valsts Organizācija, kontaktpersona Vieta Datums Apraksts
Dānija Latviešu – dāņu Zēlandes sanas biedrība (Kopenhāgenā); kontaktpersona: Evita Purzāle (evitapurzale@gmail.com) “Litauens Plads”, Kopenhāgena 28/04 “Litauens Plads” ir nozimīgs jauniešu pulcēšanās laukums Kopenhagenas pilsētas rajonā – “Vesterbro”, kas ir ieskauts iekš Baltijas valstu ielas nosaukimiem: “Estlandsgade”, “Letlandsgade”, un “Litauens pl.”. Laukums nesen ir kļuvis arī par zīmīgu pulcēšanās vietu Baltā Galdauta svētkiem 4. maijā, tādēļ, laukuma attīrīšana no ziemas atkušņa ir arī kā Baltā Galdauta dienas sagaidīšanas priekšdarbs.

 

Talka notiks atraktīvā un iesaistošā veidā – kā komandu uzdevumu sacīkstes “Viesulis”, komandām sacenšoties, kura 1h laikā savāks vairāk gružu un atkritumu. Sacensībām sekos kopīgas sadraudzības pusdienas Litauens laukumā.

Spānija Levantes latvieši – grupa latviešu, kas dzīvo Levantes apgabalā Spānijā (tas iekļauj Mursijas un Valensijas reģionus), kontaktpersona: Ieva Ince, +34 660194155, sprinterite@yahoo.com Spānija, Valensijas reģions, Alikantes province, Alkojas pilsēta – Jaunatnes centrs (Centro Joventut) 28/04 Šajā Jaunatnes centrā ik mēnesi notiek latviešu bērnu skoliņas Spānijā nodarbības, kā arī citas latviešu sanākšanas un pasākumi.

 

Sakopšanas mērķis ir uzpost un satīrīt teritoriju, kurā Levantes latviešiem laipni atvēlēts īstenot aktivitātes latvietības uzturēšanai, kā arī iesaistīt vietējos spāņu jauniešus vides sakopšanā, parādīt viņiem, kas ir talka un kāda ir tās pozitīvā vērtība.

 

Laura Treimane (Zero Waste Latvija) pirms talkas vadīs lekciju, uzrunājot jaunatni par pašlaik tik ļoti aktuālajām, sāpīgajām vides piesārņojuma, atkritumu tēmām.

Lielbritānija Daugavas Vanagu Fonds Lielbritānijā;

Miks Vizbulis

m.vizbulis@gmail.com;  +447472239849

Latviešu centrs “Straumēni” 14/04* “Straumēni” ir kalpojuši un kalpo latviešu sabiedrībai jau vairāk kā 40 gadus, šeit ēku kompleksā darbojas DVF viesnīca, veco ļaužu aprūpes centrs, “Straumēnu” latviešu sestdienas skoliņa, “Straumēnu” jauktais koris. Ēkās un teritorijā norisinās dažādas nometnes un pasākumi. “Straumēni” ir arī vieta, kur norisinās lielākās Līgo svinības ārpus Latvijas, pulcējot vairākus tūkstošus līgotāju.

DVF Lielo talku rīko otro reizi, nu jau kā tradīciju. Būs uz ugunskura vārīta zupa un par labi padarīto darbu vakarā sekos balle, kurā spēlēs grupa “Kokteilis”.

 

Toties 15.aprīlī “Straumēnus” iedvesmos un priecēs fonda “Viegli” koncerts, kas ieskandēs arī Latvijas valsts simtgadi. Fonda “Viegli” un Imanta Ziedoņa muzeja pārstāvji iepazīstinās arī ar latviešu un angļu valodā izdotajām I.Ziedoņa grāmatām.

Lielbritānija Latviešu Nacionālā Padome Lielbritānijā; kontaktpersona: Lilija Zobens, lilija.zobens1@btopenworld.com; +44 07749 049 422 Lielbritānija, Almelijas ciemats Herefordas grafistē, Sv. Marijas baznīcas kapsēta 28/04 Almelijas kapos atdusas aptuveni 80 latvieši, kas agrāk dzīvojuši Almelijas latviešu mājā. Mūsu pienākums rūpēties par bijušo mājas iemītnieku dusas vietu, jo baznīcas brīvprātīgo darbinieku, kas apkopj kapus, nav daudz un viņi ir gados. Tie ir pateicīgi par jebkādu palīdzību.

 

Talkas dienā talcinieki darbosies ar zāles pļaušanu, ravēšanu, kapakmeņu tīrīšanu, stādu stādīšanu, atkritumu savākšanu maisos, un pēc tam atspirdzināsies ar pērminderes gādātām uzkodām un tēju.  2018. gada 24. jūlijā Almelijas baznīcā notiks kapu svētki, tāpēc talka ir īpaši vajadzīga, lai latviešu kapu vietas būtu pienācīgi sakoptas. Bijušās Almelijas mājas tagadējie īpašnieki aicina kapu svētku dalībniekus svētku dienā apskatīt māju, pakavēties atmiņās un iedzert angļu „afternoon tea”; attiecīgās vietās arī pieliks jaunas piemiņas plāksnes veltītas Almēlijas mājas ilggadīgiem saimniekiem un darbiniekiem Marijai Ķeņģei un Jānim Skujēvicam. Īpašnieki ir arī izdevuši skaistu grāmatu par Almelijas mājas vēsturi, ieskaitot nodaļu par latviešiem. Talcinieki un svētku dalībnieki ar to varēs iepazīties.

Lielbritānija, Gērnsijas sala Gērnsijas Latviešu asociācija, Aiva Muižniece, aiva2207@inbox.lv,+447781417605 Les Cotils Centre, L’Hyvreuse ,

St. Peter Port , Guernsey , GY1 1UU

28/04 Viesnīcas Les Cotils telpās daudzkārt ir rīkoti latviešu diasporai Gērnsijā nozīmīgi pasākumi (GLA  kopsapulces, Ziemassvētku pasākumi bērniem , Lāčplēša dienas atceres pasākumi , Saeimas vēlēšanu iecirknis u.c.). Tāpēc Lielā Talka 2018 Gērnsijā būs latviešu diasporas Gērnsijā pateicība viesnīcai par atbalstu un sadarbību.

 

Plānos ietilpst tādi darbiņi kā puķu dobju ravēšana, veco zaru izzāģēšana, parka soliņu krāsošana un citi dārza darbi. Pēc talkas ir paredzēts talcinieku pikniks Les Cotils dārzā ar karstu kafiju, tēju un sviestmaizītēm.

 

Vācija Daugavas Vanagi Vācijā;

Indulis Bērziņš,

+49 761 53340; berzaine@latviesi.com

Latviešu centrs “Bērzaine”, 5HA, Leinhaldenweg 28, 79104 Freiburg im

Breisgau, Vācija

28/04 Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā jau vairāk kā 60 gadus atrodas latviešu kultūrs centrs Bērzaine, kas ir viens no pēdējiem publiski pieejamiem latviešu īpašumiem Eiropā. Tā ir īsta “mazā Latvija”, kur iegriezties ikvienam ceļiniekam. Senā māja Cēringenas pilsdrupu pakājē, kas sākotnēji bija domāta kā latviešu kara invalīdu mītne, pakāpeniski pāraug mūsdienīgā viesu namā un ir latviešu kopienu un organizāciju pasākumu iecienīta norises vieta.

 

Dienu sāksim ar pulcēšanos nama priekšā ar uzrunu un vēlējumiem. Tad aptuveni četru stundu garumā

tiktu sakopta Bērzaines apkārtne, grābta vecā zāle un lapas, krāsoti un atjaunoti soliņi, labots žogs,

stādītas puķes un darīti citi darbi. Pusdienlaikā visi dalībnieki aicināti uz kafiju, tēju un cienastu,

pārrunāsim, kā veicies, iespējamas kopīgas aktivitātes. Pēc pauzes ir iespēja pabeigt vēl nepadarīto vai

atpūsties. Visas dienas garumā tiks nodrošinātas spēles bērniem – gan aktīvas, gan pamācošas.

Iepazīstināsim talciniekus ar Bērzaines bagātīgās bibliotēkas grāmatām

Vācija Latviešu centrs Minsterē;

Zuze Krēsliņa – Sila, info@lcm.lv; +49 251 217 017

Latviešu centrs Minsterē 07/04* Latviešu centrs Minsterē ir nozīmīgs latviešu izglītības, sabiedriskās un kultūras dzīves centrs Vācijā jau no pēckara gadiem. Kaut arī šī jau par simbolu kļuvusī skola ir beigusi pastāvēt jau 1998. gadā, nav iespējams runāt par Latviešu Centru Minsterē (LCM), nepieminot Minsteres latviešu ģimnāziju (MLĢ). Tā kļuva par augstāko virsotni latviešu trimdas izglītošanai no visas brīvās pasaules. Daudzas ievērojamas personas un nākamie latviešu trimdas sabiedrības vadītāji absolvēja MLĢ un atgriezušies arī Latvijā un tās sabiedriskajā dzīvē – gan no skolēnu, gan arī skolotāju vai skolas darbinieku vides.
Austrija Vīnes Latviešu biedrība; Uldis Kalniņš, ukalnins@gmail.com; +436643952050 Latvijas vēstniecība Vīnē, iekšpagalma apzaļumošana 28/04 Latvijas vēstniecība Vīnē ir Austrijas latviešu sanākšanas vieta dažādiem kultūras pasākumiem, bērnu skoliņas nodarbībām un sarunām par Latviju. Kopā ar Latvijas vēstnieci Veroniku Ertu apzaļumojot vēstniecības iekšpagalmu, Vīnes latvieši paudīs pateicību un cieņu par šo jauko sadarbību.

 

Talku papildinās pavasara zibakcija “100 kilometri Latvijai”, stafetes veidā lieliem un maziem noskrienot, nosoļojot vai bērnu ratiņos nobraucot vismaz 1km kā simbolisku ieguldījumu gan sava individuālā, gan mūsu tautas kopīgā veselā gara stiprināšanai.

 

Klāsim arī galdus un baudīsim līdzpaņemtās latviskās uzkodas, lai kopīgi svinētu “Baltā galdauta svētkus”. Talciniekus un svinētājus priecēs Vīnes latviešu bērnu ansambļa priekšnesums. Darbosies arī grāmatu maiņas galds!

 

Saziņa ar ELA

Saziņai ar ELA lūdzam izmantot e-pastu ela@latviesi.com ar norādi “Talkas 2018”. Kontaktpersona ELA prezidijā ir Elīna Pinto – e.dzalbe@gmail.com; +352 691 981 524.