Talka ar vēstures garu zem kājām un Blaumaņa tēva putru vēderā

24.04.2017 Jaunumi

Turpinot 2016.gadā iesāktās tradīcijas, biedrības “Ērgļu sirds” aicināti, Ērgļu novada strādīgie ļaudis Lielās Talkas dienā, 22.aprīlī, tikās Ērgļu parkā – teritorijā, kas laiku griežos ir bijusi Ērgļu centrālā vieta.

Šogad darbi ritēja bijušās Ērgļu viduslaiku pils teritorijā. Latvijā ir maz apdzīvotas vietas, kur uz baltu pilskalna pamata ir bijusi gan vācu bruņinieku pils, gan muižas ēkas. Šī vieta glabā visas pēdējās tūkstošgades vēsturisko notikumu liecības un atskaņas. turklāt tā atrodas pašā Ērgļu sirdī – akmeņainās un skaistās Ogres upes krastos.

Lai gan talkas dienā sinoptiķi solīja gan sniegu, gan krusu un lietu, talkas vietā valdīja patīkami darba apstākļi, tikai atsevišķos brīžos iegriežoties negantnākam vējam, bet tas netraucēja 33 pieaugušajiem un 12 bērniem 6 stundu garumā nogāzt 12 nokaltušus kokus, sakurt 6 lielus ugunskurus, sakasīt un līdz ugunskuram aizdabūt 37 lapu čupas.

Lai darbi raiti ritētu un katrs zinātu kas darāms, talkas organizatori bija iecēluši atbildīgos – IT jomas uzņēmuma direktors pildīja kokgāšanas un koksavākšanas menedžera funkcijas, kādas pašvaldības komunālā dienesta vadītājs bija ugunskuru kuršanas un uzturēšanas menedžeris, atkritumu savākšanas menedžera funkcijas pildīja daiļa Ērgļu jaunsargu vienības dalībniece, savukārt mācību centra direktore koordinēj lapu vākšanas un bēršanas procesu.

Kandžas laboratorijas vecākā laboranta personīgā asistente, kas bija talkas galvenais pavārs, talciniekus pabaroja ar īpašu putru. Šīs putras receptes autors ir novadnieka, rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa tēvs Matīss, kurš vairāk kā 30 gadus nostrādāja par Ērgļu muižas barona galveno pavāru un ar savām ēst gatavošanas prasmēm pārsteidza ne tikai pašu baronu, bet arī viņa viesus, draugus un ikvienu, kam bijusi iespēja viņa ēdienus baudīt. Turklāt Ērgļu muiža atradās pavisam netālu no Ērgļu viduslaiku pils atrašanās vietas.Putras sastāvā ir grūbas, kartupeļi, putraimi, šķeltie zirņi un gardā mērce top no žāvētas gaļas, kas sacepta ar sīpoliem saldajā krējumā.

Dienas izskaņā gan talcinieki, gan visi tie, kam aktuāla Ērgļu vēstures tēma, baudot savu darbu rezultātus un cienājoties ar vietējiem labumiem, tikās “Ērgļu Stacijā”, kur, pārunājot katram zināmo informāciju, uzzināja daudz jaunus un nedzirdētu faktus par Ērgļu viduslaiku pils un muižas laikiem, apslēptiem dārgumiem un apsprieda Ērgļu parka nākotnes perspektīvas.

Ar šo talku darbi bijušās viduslaiku pils teritorijā nebeidzas – biedrībai “Ērgļu sirds” un tās atbalstītājiem prātos daudz perspektīvu ideju, kā šai vietai piešķirt jaunu dzīvību un, iespējams, ierakstīt šo vietu un tajā notiekošo vēsturē.

 

 

Talkas organizatore –
Lelde Gangnuse- Bērziņa