Talkas organizatori un atbalstītāji aicina ikvienu piedalīties Lielajā Talkā

23.03.2017 Jaunumi

Klātesot Lielās Talkas patronam – valsts prezidentam Raimondam Vējonim – un talkas organizatoriem un atbalstītājiem, atklāta karte, kurā iespējams pieteikt vietas, kurās plānots veikt darbus Lielās Talkas dienā – 22.aprīlī. Pasākuma laikā talkas organizētāji un atbalstītāji norādīja uz projekta valstisko nozīmi, uzsverot to, ka talkošana ir kļuvusi par neatņemamu mūsu valsts tradīciju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš talkas aktivitātēs ir piedalījies jau kopš projekta pirmssākumiem uzsvēra, ka Lielā talka ir viens no veidiem kā mainīt cilvēku domāšanu un darbību. “Talka arī parāda, ka labas lietas nevar izdarīt uz reiz vienā mēģinājumā, bet tam ir nepieciešams laiks, lai mēs tiešām mainītos paši, mainītu savus paradumus, domāšanu un uzvedību. Talka ir uzskatāms piemērs tam, ka, ja tas notiek nepārtraukti, tad ar katru gadu mēs kļūstam labāki,” Talkas mēneša ieskandināšanas laikā sacīja Raimonds Vējonis.

“Mēs būsim zaļākā valsts pasaulē, ja mēs paši pieņemsim, un no ticēsim. Kad mēs šo lēmumu pieņemsim un sāksim uz to virzīties, mēs būsim zaļākie. Nevajag paļauties uz novērotājiem no malas, kas mūs saskaitīs, numurēs un novērtēs. Mums nevajag Jeilas universitāti, lai būtu zaļi. Būsim zaļi, ja pieņemsim šo lēmumu pašiem priekš sevis. Galvenais, ka mēs tā jūtamies. Ar valsts digitalizāciju, veselības tūrismu, lielās lauksaimniecības samazināšanu, nācijas veselību un garīgo atdzimšanu,” pauda Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Savukārt AS “Latvijas valsts meži” pārstāve Līga Abizāre pauda, ka uzņēmums Lielajā talkā piedalās no pirmā gada. Un šogad mežu sakopšanai aprīlī un maijā paredzēti 309 pasākumi mežu sakopšanai, turklāt plānota atkritumu vākšana, koku stādīšana, skolēnu grupu izglītošana par to, ko nozīmē  būt zaļam. “Arī Cūkmens modīsies no ziemas miega, un ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu viņš jau arī vairāk nekā 10 gadus brauc uz skolām. Esam paskaitījuši, ka viņš ir tiešā veidā uzrunājis par mežu piesārņošanas problēmu tuvu pie 100 tūkstošiem cilvēku,” sacīja Abizāre.

Lielās Talkas atbalstītāja SIA “Arčers”  valdes locekle Maija Baltgalve norādīja, uzņēmums “Arčers” šogad atzīmē pastāvēšanas 25. gadskārtu. Tas radies, strādājis un attīstījies Latvijā, tāpēc uzskatām, ka mūsu pienākums ir arī dot un dalīties.  Mums ar Lielās Talkas iniciatoriem ir līdzīgi mērķi un attieksme pret apkārtni. Arī mēs esam izauguši no neliela celtniecības uzņēmuma un entuziastu pulka līdz profesionāļu saimei, kas ne tikai saglabā esošo, bet rūpējas par to, lai radītu pievienoto vērtību. Šī kustība jau ir kļuvusi par lielas sabiedrības daļas goda lietu, tāpēc aicinām arī citus nacionālā kapitāla uzņēmumus pievienoties Lielās Talkas  atbalstītājiem, jo tikai mēs paši varam rādīt priekšzīmi un aicināt pievienoties arī citus.”

Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvis Viesturs Silenieks: “Šis būs astotais gads kopš Rīgas brīvostas pārvalde aktīvi līdzdarbojas Lielās Talkas organizēšanā. Priecājamies, ka šī zaļā iniciatīva laika gaitā izaugusi par valsts mēroga kustību ar drosmīgiem mērķiem un visai sabiedrībai nozīmīgiem darba rezultātiem. Šogad Lielās talkas laikā Rīgas brīvostas pārvalde sadarbībā ar Rīgas apkaimju iedzīvotājiem paredzējusi turpināt darbu pie ostai pieguļošo teritoriju sakārtošanas un labiekārtošanas, plānota koku stādīšanas talka, lai veidotu, tā saukto, zaļo žogu, kas turpmāk norobežos dzīvojamo zonu no ostas uzņēmumu teritorijām, kā arī kopā ar skolēniem un ornitologiem veidos jaunas mājvietas Rīgas brīvostas dabas liegumos ligzdojošajiem putniem – gaigalām, lielajām gaurām, Sāmsalas dizpīlēm, meža pūcēm u.c.”

Savukārt AS “Latvijas Dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš informēja, ka uzņēmuma darbinieki talkot sāks jau tradicionāli vienu dienu pirms talkas – 21.aprīlī un sakops dzelzceļu pievārtes visā Latvijā. Kopumā parasti talko aptuveni 2000 Latvijas Dzelzceļa darbinieku. “Pirms pieciem gadiem mēs nesām maisu maisus pašā Rīgas centrā no stacijas uzbēruma, bet ar katru gadu mēs attālināmies uz mūsu robežām. Un Talka būtībā ir pāraugusi savus sākotnējos mērķus, jo mēs jau ne tikai tīram, bet sākam arī apzaļumot, stādīt kokus, stādām ziedus” pauda Bērziņš.

Doties “Lielajā Talkā 2017” aicina “Rīgas brīvostas pārvalde”, būvkompānija “Arčers” un  “Latvijas Valsts meži”, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Vides aizsardzības fonds, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, “DHL”, “Clean R” un Latvijas Dzelzceļš. Informatīvo atbalstu sniedz LNT, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, Rīga TV24, TVnet, Latvijas radio 2, 1188 un nacionālā informācijas aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām tulkošanas birojam “Valodu koks”.